Statens Serum Institut har udviklet en ny vaccine mod sygdommen tuberkulose. Et studie viser, at vaccinen har en forebyggende effekt hos mennesker.
Tuberkulose smitter gennem host og nys og er den infektionssygdom, der koster flest liv på verdensplan.
Forskere på Statens Serum Institut har udviklet en ny vaccine, som viser potentiale til at beskytte mennesker mod sygdommen.
Læs også: Tuberkulose findes stadig
I dag kan man vaccinere mod tuberkulose med den såkaldte Calmette-vaccine, der for første gang kom på markedet for 100 år siden.
Vaccinen har en stor effekt på børn, men den giver kun lille beskyttelse hos voksne, da den gradvist svækkes.
Læs også: Hvad er tuberkulose, og hvor i verden kan man blive smittet?
SSI’s nye vaccine blev afprøvet i Sydafrika ved et stort studie af 990 raske unge mellem 12-17 år. Personerne i studiet blev opdelt i tre grupper, hvor den ene gruppe modtog SSI’s nye vaccine, den anden fik Calmette-vaccinen, og den sidste fik placebo.
Grupperne blev derefter testet for tuberkulose hver sjette måned i to år. Efter de to år var 12 procent i placebo-gruppen blevet smittet med sygdommen. Calmette-vaccinen forhindrede 45,4 procent af smitten, mens SSI’s vaccine forhindrede 30,5 procent.
Som tallene viser, har SSI’s vaccine endnu ikke den samme effekt som den gamle, men resultaterne er lovende, da vaccinen har vist sig at have effekt hos mennesker mod tuberkulose, hvilket er første gang siden Calmette-vaccinen.
Få flere nyheder om sundhed i Netdoktors nyhedsbrev
Kilder: Statens Serum Institut og Netdoktors egen side: Tuberkulose.
Sidst opdateret: 17.07.2018