Foråret er over os, og det betyder flere lyse timer i den lune forårssol. Men selvom temperaturen sjældent når de helt vilde højder i foråret, så kan solen alligevel godt gøre skade på din hud.
Solskinsdagene bliver flere og flere, som vi nærmer os de varme måneder. Selvom det er fristende at løbe ud og boltre sig under den skyfri himmel, blive lunet af solens stråler og suge til sig af lyset efter en lang og kold vinter, så er det altså tit forbundet med fare for din hud.
Din hud kan nemlig godt tage skade af forårssolen, selvom den er relativt mild sammenlignet med sommersolen. Derfor er det vigtigt, at du passer godt på huden, når du skal ud og nyde solens stråler.
Læs også: Fup og fakta om solcreme
Mange associerer solbeskyttelse med høje sommertemperaturer, men solens stråler kan faktisk godt være kraftige, selvom det ikke er så varmt.
Derfor er det en god idé at holde øje med UV-indekset, når du skal udenfor. UV-indekset fortæller nemlig, hvornår du skal passe på solen. Man deler UV-indekset op i følgende tre dele:
I Danmark ryger UV-indekset meget sjældent over 7, men er du på ferie sydpå under varmere himmelstrøg, er det vigtigt at være ekstra opmærksom på solbeskyttelse.
Du kan følge UV-indekset på DMI.dk.
Læs også: Din hudtype afgør, hvor længe du tåler solen
For at beskytte dig bedst muligt i forårssolen kan du benytte dig af de tre solråd, som Kræftens Bekæmpelse har udarbejdet.
Søg skygge mellem klokken 12 og 15. Her er UV-indekset nemlig på sit højeste.
Dæk udsatte områder såsom nakke og skuldre til med en solhat eller et stykke tøj, når solen står højt.
De dele af kroppen, der ikke er dækket af tøj, kan beskyttes af solcreme. Kræftens Bekæmpelse anbefaler, at du bruger minimum faktor 15 i Danmark, når UV er over 3. Er du taget sydpå, skal du bruge en højere faktor.
Hvis du har noget solcreme til overs fra sidste år, skal du være opmærksom på, at den måske ikke virker længere. Du kan se på holdbarhedsdatoen, hvornår den bliver for gammel. Alternativt kan du prøve at dufte til den eller se på den. Lugter den dårligt eller skiller den, er den ikke god længere.
Få flere nyheder om sundhed i Netdoktors nyhedsbrev
Kilder: Netdoktors egen artikel Sikker i solen, DMI og Kræftens Bekæmpelse
Sidst opdateret: 13.04.2023