Annonce

World Bedwetting day: Indrøm sengevædning

Sengevædning er en af barnealderens hyppigste og mest kroniske lidelser. Med World Bedwetting Day den 28. maj sættes der fokus på lidelsen, og hvordan den kan behandles.

Sengevædning er en lidelse over hele verden, som påvirker børns trivsel i den grad. Problemet med sengevædning er, at det mange steder bliver betragtet som noget flovt. Noget man ikke taler med andre om. Derfor sætter World Bedwetting Day hvert år fokus på lidelsen ved at italesætte problemet den sidste tirsdag i maj måned.

Ved at italesætte problemet håber man på, at forældre og børn, der måske går og skjuler problemet, bliver motiveret til at gå til lægen og italesætter problemet, så barnet kan få den rette hjælp.

Mange danske børn har lidelsen

Herhjemme er det cirka 6-10 procent af alle syvårige i Danmark, der har problemer med sengevædning. Det er normalt, at børn tisser i sengen, når de er små. Man har dog et problem med sengevædning, også kaldet enuresis, hvis man tisser i sengen om natten efter fem-års-alderen, mens der er tale om daginkontinens, hvis man tisser i bukserne i dagtiden.

Hvis man ikke gør noget ved problemet, er der cirka 85 procent risiko for, at barnet stadig er sengevæder efter et år.

Læs også: Interview med speciallæge Søren Rittig: Sengevædning ødelægger børns trivsel

Årsager til sengevædning

Tidligere har man troet, at sengevædning kunne skyldes psykiske problemer. Men det er sjældent tilfældet. I stedet kan sengevædning skyldes andre faktorer. De tre hyppigste er, at man har en forhøjet natlig urinproduktion, nedsat rummeevne i blæren, og/eller en manglende evne til at vågne, når man skal tisse.

Læs også: Årsager og symptomer på sengevædning

Hvornår har man brug for hjælp?

Man skal overveje at søge hjælp til at behandle problemet hvis:

  • Barnet fortsætter med at tisse i sengen, efter at det er blevet fem år.
  • Hvis der er vedvarende stærk lugt af barnets tis, hvis barnet klager over svien eller smerter under eller lige efter vandladningen.
  • Hvis barnet tisser mange gange både om dagen og om natten.
  • Hvis barnet har ligget tørt om natten og pludselig begynder at tisse i sengen.

Sådan kan man behandle sengevædning

Hvis der er behov for det, indledes behandlingen for sengevædning, når barnet er i seks-syv-årsalderen. Her er lidelsen nemlig typisk mest generende. Der findes to typiske behandlingsmetoder:

1. Ringeapperat: Behandling med et ringeapperat eller en såkaldt tissealarm fungerer ved, at en alarm går i gang og vækker barnet ved ganske få dråber urin. På den måde træner man reflekserne, så man vågner før vandladningen begynder eller lærer at undertrykke trangen.

2. Medicinsk behandling: Man kan bruge medicin til at nedsætte den natlige urinproduktion. Man bruger præparater, der indeholder specifikke virksomme stoffer. Dosis er individuel efter aftale med den praktiserende læge.

Læs mere om: Behandling af sengevædning

Få flere nyheder om sundhed i Netdoktors nyhedsbrev


Kilder: World Bedwetting Day og Netdoktors egne sider: Når børn tisser i sengen, Årsager og symptomer på sengevædning og Behandling af sengevædning.

Sidst opdateret: 28.05.2019

Annonce