Intresseområden sparade.
Tack, din epostadress är nu registrerad.

Mål hvor meget du tisser!

Årsagen til nattetisseri (nykturi) kan blandt andet findes ved, at man udfylder et såkaldt væske- og vandladningsskema.

Offentliggjort: 4. Juni 2015

Er du ofte oppe at tisse om natten? Så bør du få undersøgt hvad der ligger bag renderiet til toilettet, mener Tareq Alsaody, stedfortrædende overlæge ved urologisk klinik på Karolinska Universitetshospital. For at finde ud af hvordan problemet med nattetisseri (nykturi) bedst kan behandles, behøver man blandt andet et såkaldt væske- og vandladningsskema at gå ud fra.

Oftest ligger der intet alvorligt bag nykturi. Som ung producerer man mest urin i løbet af dagtimerne, men når man bliver ældre, ændres urinproduktionen sådan at den bliver mere jævnt fordelt over hele døgnet. For en stor del af befolkningen leder en natlig overproduktion af urin til toiletbesøg om natten.

Nykturi kan være symptom på sygdom

En generel forringelse af livskvalitet er en af grundene til, at nykturi altid bør udredes(/undersøges), mener Tareq Alsaody. Men i nogle tilfælde kan nykturi også være symptom på sygdom. Nykturi kan for eksempel skyldes en overaktiv blære, diabetes, hormonforstyrrelsen diabetes insipidus, urinvejsinfektioner eller blæresten.

Et af de vigtigste trin i udredningen af nykturi er at udfylde et væske- og vandladningsskema. Her kan du downloade væske- og vandladningsskema. Der noterer du, hvornår du tisser, hvor meget du tisser, hvad du har drukket og om du har haft lækage eller vandladning. Det kan også være nødvendigt, med en urinprøve for at se, om der er bakterier i blæren, eller med en simpel ultralydsscanning lige efter et toiletbesøg.

  • Ultralyd gør, at vi kan se, om patienten tømmer blæren ordentligt, eller om nykturiproblemet skyldes, at patienten ikke får tømt blæren ordentligt.

Forstoppelse kan lede til nykturi

Det er også vigtigt ikke kun at fokusere på selve blæren. Man må ikke glemme, at tarmen og underlivet er "nabo til blæren", som Tareq Alsaody udtrykker det.

  • Hvis personen er forstoppet, gør det normalt, at man har behov for at tisse oftere. En kvinde, som er tør i underlivet eller har kløe, kan også have svært ved at nå på toilettet nogle gange, siger Tareq Alsaody.

I de fleste tilfælde er årsagen til nykturi dog natlig overproduktion af urin (natlig polyuri).

Tilmeld dig vores nyhedsbreve!

Du kan til enhver tid afmelde vores nyhedsbreve ved at klikke på linket i bundet af nyhedsbrevet. Her kan du læse mere om Netdoktors privatlivspolitik .

Kommentér denne artikel

Der er endnu ingen kommentarer på denne side


Du har fravalgt en eller flere cookies, hvilket kan påvirke visse udvidede funktioner på siden.

Annons