Intresseområden sparade.
Tack, din epostadress är nu registrerad.

Maria har nykturi: Skal tisse op til otte gange hver nat

Maria har nykturi: Skal tisse op til otte gange hver nat. Hun synes, at det er en stor belastning at være oppe så mange gange hver nat. For det er ikke altid lige let at falde i søvn igen efter hvert toilet besøg, så ofte er hun meget træt dagen efter.

Offentliggjort: 7. April 2015

Der går ikke en nat, uden at Maria skal op på toilettet for at tisse mindst tre gange - og nogle gange op til otte gange hver nat. Nattetisseri er et problem, der forstyrrer søvnen for halvdelen af alle over 50 år.

Maria har vænnet sig til de natlige toiletbesøg. Tre toiletbesøg på en nat anser hun som en rolig nat, hvor hun får sovet en hel del. Værre er det med de nætter, hvor hun skal op syv eller otte gange.

  • Det er en stor belastning, når man er oppe så mange gange hver nat. For det er ikke altid lige let at falde i søvn igen efter hvert toilet besøg, så ofte er jeg meget træt dagen efter, siger hun.

Nykturi kommer med alderen, men er alligevel et tabu

For både mænd og kvinder ændres urinproduktionen, når man bliver ældre. I de yngre år producerer man dobbelt så meget urin i løbet af dagen i forhold til om natten. Men med alderen udjævnes urinproduktionen over hele døgnet (kendt som natlig polyuri). Når man bliver ældre, har man som regel også lavere niveauer af hormonet vasopressin, som ellers sikrer, at urinmængden mindskes om natten. Sammen eller hver for sig kan disse faktorer føre til et øget behov for at tisse om natten, altså det man kalder nykturi.

For mænd skyldes nattetisseriet ofte en forstørret prostata, der presser på urinrøret og derfor gør det svært at tømme blæren helt.

  • Mænd, der har problemer med prostata, kan tale om det uden at skamme sig, men for os kvinder er det flovt. Jeg tror, at mange mennesker har de her problemer uden at turde tale om dem, siger Maria, der har flere bekendte med det samme problem.

Prøvede medicin mod sin nykturi

Til sidst besluttede Maria sig for at søge hjælp hos sin læge. Hun fik udskrevet et antidiuretisk hormon, som har de samme virkninger som kroppens eget hormon vasopressin og dermed reducerer mængden af urin om natten.

  • Jeg troede, tabletterne ville hjælpe, men desværre er jeg frygtelig følsom over for forskellige medikamenter. Jeg fik ondt i maven af dem og måtte stoppe.

I stedet følger hun de anbefalinger, der handler om, hvad man selv kan gøre. Det handler blandt andet om at skære ned på kaffe, te og alkohol.

  • Jeg drikker aldrig kaffe om aftenen, medmindre jeg er inviteret ud. Men så jeg ved også, at jeg kommer til at løbe i pendulfart til toilettet hele natten.

Selvom Maria er gået på pension, er hun fuldt beskæftiget med flere projekter om dagen og har ikke tid til at hvile så meget, som hun burde efter alle de vågne nætter.

  • Men hver morgen, når jeg har sovet rigtig dårligt, trøster jeg mig med at tænke på, at jeg kan ligge mig ned og hvile lidt om eftermiddagen. Det gør jeg dog oftest alligevel ikke, men det hjælper mig til at komme ud af sengen.
Tilmeld dig vores nyhedsbreve!

Du kan til enhver tid afmelde vores nyhedsbreve ved at klikke på linket i bundet af nyhedsbrevet. Her kan du læse mere om Netdoktors privatlivspolitik .

Kommentér denne artikel

Der er endnu ingen kommentarer på denne side


Du har fravalgt en eller flere cookies, hvilket kan påvirke visse udvidede funktioner på siden.