Intresseområden sparade.
Tack, din epostadress är nu registrerad.

Nattetisseri forstyrrer Marcias søvn

Halvdelen af alle kvinder og mænd over 50 år får søvnen forstyrret, fordi de er tvunget til at stå op for at tisse. Marcia Shalalvand er en af dem. Nattetisseri er imidlertid et problem, som mange helst ikke snakker om. Mange ved ikke, at det findes behandling, og en del skammer sig over at tage det op med lægen.

Offentliggjort: 25. Juni 2013

Cirka halvdelen af alle kvinder over 50 år får søvnen forstyrret, fordi de er tvunget til at stå op for at tisse. Det gælder også Marcia Shalalvand. Men nattetisseri er et problem, som mange helst ikke snakker om. Mange ved ikke, at det findes behandling, og en del skammer sig over at tage det op med deres læge.

50-årige Marcia Shalalvand er en af de mange, som næsten aldrig får sovet ordentligt ud. Så længe hun kan huske, har hun vågnet, fordi hun er tissetrængende.

– Jeg har altid troet, at det var naturligt, i det mindste for mig, at skulle på toilettet, når man sovet i nogle timer. Det var først, da jeg talte med en bekendt, at jeg indså, at ikke alle havde det sådan, siger Marcia Shalalvand.

Nattetisseri, som kaldes nykturi på lægesprog er en tilstand, som indebærer, at man skal op for at tisse en eller flere gange hver nat. Det rammer både mænd og kvinder og bliver mere udbredt med alderen. Nykturi er en af de mest almindelige årsager til forstyrret nattesøvn.

– Jeg er stadig træt og har hovedpine næsten hver dag på grund af det her. Jeg føler mig anspændt og aldrig rigtig udhvilet. Det leder også til, at jeg ofte føler mig irriteret. Det største problem er, at det er så svært at falde i søvn igen, når man tvinges til at afbryde sin søvn. Jeg arbejder om natten, så jeg sover ofte på dagen, siger Marcia Shalalvand, og bruger den seneste søvn som eksempel:

– I dag lagde jeg mig klokken ni om morgenen efter mit arbejde. Jeg var tvunget til at stå op og gå på toilettet klokken et, og efterfølgende kunne jeg ikke falde i søvn igen. Så når jeg kommer på arbejde i aften, har jeg kun sovet i fire timer. Det kommer til at blive et hårdt arbejdsskifte.

Udredning af årsagerne til nykturi sker ofte hos den praktiserende læge. Personen skal blandt andet redegøre for, hvor meget han eller hun drikker og tisser per døgn. Normalt producerer kroppen mindre mængder urin under søvnen, hvilket er kroppens naturlige måde at undgå at blive forstyrret på. Nykturi skyldes ofte, at der findes en ubalance mellem urinproduktionen og urinblærens kapacitet, såkaldt natlig polyuri. Årsagerne er delvis stigende ælder, men kan eksempelvis også skyldes et nedsat niveau af et hormon, som skal mindske urinmængderne. I så fald kan behandling ske med et særligt hormon, som normaliserer urinmængderne.

Hvis man har problemer med nattetisseri, er nogle almindelige råd at drikke mindre kaffe, te og alkohol. Man bør også forsøge at slappe af før sengetid, sove i et mørkt og køligt rum og tømme blæren, lige inden man går i seng.

Tilmeld dig vores nyhedsbreve!

Du kan til enhver tid afmelde vores nyhedsbreve ved at klikke på linket i bundet af nyhedsbrevet. Her kan du læse mere om Netdoktors privatlivspolitik .

Kommentér denne artikel

Der er endnu ingen kommentarer på denne side


Du har fravalgt en eller flere cookies, hvilket kan påvirke visse udvidede funktioner på siden.

Annons