Nogle gange er jeg oppe to gange om natten, og nogle gange op til ti gange. Det har selvfølgelig også påvirket min mands nattesøvn. Det fortæller Marianne, som har gennemgået Netdoktor Sveriges videnstest om nykturi.
I dag sover hun og manden i hvert sit soveværelse, fordi situationen ellers er uholdbar.
Marianne ved ikke, hvorfor hun skal på toilettet om natten. Hun har downloadet et væske- og vandladningsskema, hvor hun skulle skrive hvilke tidspunkter på døgnet, hun skulle tisse og hvor ofte. Hun skulle også måle og registrere urinmængden. Men indtil videre har hun ikke haft overskud til at udfylde det.
Når man er oppe flere gange hver nat, så orker man desværre ikke disse ting, siger hun og tilføjer, at hun endnu ikke talt med sin læge om sine problemer.
Jeg har ikke haft tid til at se en læge for at påpege det, men vil gøre det snart, siger hun.
Træt som et gammelt tyggegummi
Tal fra den svenske undersøgelse om www.HarDuNattkissat.se viser tydeligt, at nattetisseri er et almindeligt problem. De fleste voksne med nykturi er oppe for at tisse to til tre gange om natten, og den forstyrrede nattesøvn forårsager en række problemer.
Nattetisseriet har også påvirket Mariannes liv på flere måder.
- Jeg er træt og hård som et gammelt stykke tyggegummi. Jeg har også taget på i vægt, fordi jeg ikke orker at bevæge mig i løbet af dagen. Når man er så forfærdeligt træt som jeg er, du mister man livslysten, siger hun med et grin.
Hun fortæller, at hun sover om eftermiddagen for at klare sig igennem dagen.
- Hvis jeg ikke gør det, påvirker min tålmodighed og jeg bliver let irriteret over selv de mindste ting. Træthed tærer virkelig på hverdagen og livet, siger Marianne.
Flere resultater fra undersøgelsen viser, at omkring halvdelen af folk med nykturi oplever forringet hukommelse, mindre tålmodighed, nedsat koncentrationsevne og også depression og irritation.
- Det er vigtigt at søge hjælp, hvis man har disse problemer, og ikke bare tro, det er på grund af alderen. Jeg håber oplysningskampagnen kan bidrage til, at flere søger hjælp, siger Docent Aino Finau Jonasson, gynækolog og læge på Karolinska Universitetshospital, der også er ekspert i nykturi.