Intresseområden sparade.
Tack, din epostadress är nu registrerad.
Fakta | Øjne

Langsynethed

Hvis man er langsynet, oplever man problemer med at se ting klart, der er tæt på øjnene. Langsynethed skyldes en synsfejl, hvor øjets fokus samles bagved nethinden (virtuelt) i stedet for på selve nethinden, som det sker i det normale øje. Herved opstår der et uskarpt billede af genstande tæt på øjet. Langsynethed også kaldet hypermetropi.


Opdateret: 2. Januar 2013

Langsynethed

Hvis man er langsynet, oplever man problemer med at se ting klart, der er tæt på øjnene. Langsynethed skyldes en brydningsfejl, hvor øjets fokus samles bagved nethinden (virtuelt) i stedet for på selve nethinden, som det sker i det normale øje. Herved opstår der et uskarpt billede af genstande tæt på øjet. Langsynethed også kaldet hypermetropi.

Det normale syn

langsynethedOvenfor ses, hvordan lysets stråler brydes og mødes på nethinden i et normalt øje. 

Øjets evne til at fokusere på en genstand på forskellige afstande styres af den elastiske linse, som findes bag pupillen. Når linsen er i hvile i et normalt seende øje, vil lysets stråler netop brydes så meget i den afslappede linse, at de mødes i et samlet punkt på nethinden. Derved formes et skarpt billede.

Hvorfor er man langsynet?

Når man er langsynet, bryder øjet ikke lyset nok i forhold til øjets længde. Når genstanden rykker tættere på, vil øjets linse begynde at blive mere rund (man akkomoderer), og i det langsynede øjet vil der være et tidspunkt, hvor linsen ikke kan afbøje lyset stråler nok til at samles på nethinden men bag nethinden.

Hvor hyppigt forekommer langsynethed?

Langsynethed er meget hyppigt. Det er svært at vide netop, hvor mange der er langsynede, da nogle er så lidt langsynede, at de kan kompensere for det uden gener. Børn fødes langsynede og er det i de første leveår. Får man mistanke om, at et barn er langsynet ud over det ’normale’, bør det hurtigst muligt undersøges af en øjenlæge, da længere tids uopdaget langsynethed kan give varige synsproblemer.

Er langsynethed arveligt?

Langsynethed er ofte arveligt, men kan også forekomme uden at nogen andre i familien har det.

Hvordan ser man, når man er langsynet?

De fleste langsynede ser genstande fint på lang afstand. Ting, der er tæt på øjet bliver slørret. Des mere langsynet man er, jo længere væk fra øjet skal genstanden, før det står skarpt. Man opdager ofte, at man er langsynet, når bogen eller avisen skal længere og længere væk fra ansigtet. Til sidst kan armene blive for korte.

De fleste unge, der er langsynede, ved det ikke, fordi deres linse er så fleksibel, at den kan kompensere for tilstanden. Derfor har mange ikke brug for briller. Med alderen bliver linsen mindre elastisk. Derfor mister man denne kompenserende evne, og så opdager man, at man er langsynet.

Tilmeld dig vores nyhedsbreve!

Du kan til enhver tid afmelde vores nyhedsbreve ved at klikke på linket i bundet af nyhedsbrevet. Her kan du læse mere om Netdoktors privatlivspolitik .

Hvilke andre symptomer kan man opleve?

Udover at genstande sløres, når de er tæt på øjet, kan man opleve, at man bliver nødt til at klemme øjet sammen for at stille skarpt. De første symptomer er ofte en følelse af træthed eller en følelse af at have anstrengt sig meget efter at have læst, skrevet eller tegnet i længere tid. Ligeledes kan man være øm i øjenomgivelserne og have pandehovedpine.

Børn kan have helt andre symptomer på langsynethed. For eksempel kan børn have skelen, og hvis børn ikke bliver behandlet, før de bliver cirka seks år, kan de få et såkaldt dovent øje, som i sværeste tilfælde aldrig kommer til at kunne se særlig godt. Derfor er det meget vigtigt, at børn kommer til øjenlægen, hvis der er mistanke om enhver form for synsnedsættelse.

Hvordan foregår undersøgelsen?

Diagnosen stilles oftest hos en optiker eller hos en øjenlæge. Ofte vil synsstyrken måles med en såkaldt autorefraktor, hvor patienten blot skal kigge på et lille billede i en maskine, mens computeren ved hjælp af lys måler øjets synsstyrke. Herefter bestemmes synsstyrken ved en synstavle .

Børn og unges linser er fleksibe, hvilket betyder, at de kan kompensere for langsynethed. Når børns synsstyrke skal måles vil de derfor få pupillerne udvidet med øjendråber, der midlertidigt lammer linsens evne til at fokusere og derved øjets evne til at kompensere for langsynethed. Herved vil barnets nøjagtige synsstyrke kunne måles.

Øjene vil ligeledes blive undersøgt i en spaltelampe for at sikre, at øjet i øvrigt er normalt. Styrken af langsynethed angives i dioptrier (D). Langsynethed angives i plus. Dioptri = 1 divideret med synsafstanden i meter. Kan man kun læse en tekst, hvis den bliver holdt mindst 0,5 meter væk, vil dioptrien være:

1 divideret med 0,5 = +2D.

Hvordan behandles langsynethed?

For at korrigere langsynethed bruges en samlelinse, der samler lyset stråler inden de rammer øjet. Styrken af samlelinsen skal opveje den brydning, som øjets egen linser gør for lidt i forhold til øjets længde.

Samlelinsen kan være i form af briller eller kontaktlinser.

Små børn med deres normale medfødte langsynethed behøver ikke briller, og oftest vil børn med kun få dioptrier ikke have brug for briller i barndommen, da de kan kompensere for det.

Briller kan især ved stor langsynethed være kosmetisk uacceptable for personen, da øjet kommer til at se meget stort ud. Kontaktlinser er et udemærket alternativ til briller. Man skal her huske, at det er et fremmedlegeme, man putter ind i øjet, hvilket sætter store krav til hygiejnen. Således ses øget tendens til øjenbetændelse og hornhindebetændelse hos kontaktlinsebrugere

Operation for langsynethed

Man kan ved laser kirurgisk indgreb på hornhinden ændre på øjets brydning. Det er dog langt fra alle langsynede, der er egnede til operation. Der bør før operationen foretages en grundig undersøgelse af øjet ved en øjenlæge. Operationen foregår i lokalbedøvelse med øjendråber. Efterfølgende bør man ikke klø sig i øjet, passe ekstra på ikke at få noget i øjet og man bør ikke udøve hårde sportsgrene eller kontaktsport. Ligeledes må man ikke svømme og man skal passe på ikke at få vand og shampoo i øjet. Komplikationer kan være tørt øje, især det første år og dårligere nattesyn. I sjældne tilfælde ses alvorlige komplikationer.

Det findes andre operations muligheder. Man kan fjerne linsen, som ved en grå stær operation, eller man kan indsætte en ekstra linse i øjet foran den naturlige linse. Efter en operation skal man gå til kontrol, som kirurgen anviser.

Er langsynethed noget, der retter sig med alderen?

Langsynethed retter sig ikke med aldren. Gammelmandssyn (presbyopi) er, når øjets naturlige evne til at fokusere aftager med alderen. Det er ikke det samme som langsynethed, men symptomet er det samme. Man kan ikke fokusere på genstande, der er tæt på øjnene. Langsynede personer vil oftest få symptomer på ’gammelmandssyn’ tidligere end ikke langsynede.

Er der noget man selv kan gøre for at afhjælpe langsynethed?

Man kan ikke gøre noget for at afhjælpe langsynethed, men det er vigtigt at få synet kontrolleret, hvis man føler, at der er en ændring i tilstanden, således at man altid har et optimalt syn.


Du har fravalgt en eller flere cookies, hvilket kan påvirke visse udvidede funktioner på siden.