Intresseområden sparade.
Tack, din epostadress är nu registrerad.
Fakta | Øjne

Operation for tunge øjenlåg/poser under øjnene

En artikel om kosmetiske øjenoperationer


Opdateret: 27. Maj 2008

Operation for tunge øjenlåg/poser under øjnene er den mest almindelige kosmetiske operation i Danmark. Operationen kan afhjælpe fysisk gener samt give et friskere og mere ungdommeligt udseende. Langt de fleste patienter får et tilfredsstillende resultat. Komplikationer er sjældne, men kan dog forekomme.

Tunge øjenlåg

Med alderen bliver huden slap og folderne større. Overflødig hud kan lægge sig ud over øjenvipperne. Undertiden er slapheden så udtalt, at huden på de øverste øjenlåg ligefrem skygger for synsfeltet ud til siderne. Når det er tilfældet, er synsfeltet for lille, og man må konstant rynke panden eller lægge nakken tilbage for at se. Det vil ofte give tunghed, træthed eller ligefrem hovedpine specielt sidst på dagen. Visse patienter har også en udposning af fedt, der føles skæmmende. Er generne så store, at det generer synet, kan man få tilbudt operation via sygesikringen. Er problemet mere kosmetisk, skal man selv betale.

Operation

Sådan foregår en operation for tunge øjenlåg:

 • Huden renses, hvorefter lægen tegner og måler, hvor meget hud, der skal fjernes.

 • Der lægges lokalbedøvelse i huden.

 • Ved operationen fjernes hud og overfladisk muskel.

 • Hvis rigeligt fedt poser frem, kan man fjerne det overflødige.

 • Hud og muskel syes sammen.

 • Operation på begge øjne varer 1 time.

Poser under øjnene

Før og efter operation for poser under øjnene. 

Poser under øjnene giver et træt og uoplagt udseende. I sjældne tilfælde kan poserne være så store, at de rører brilleglasset og derfor giver besvær med at læse. Der vil ofte være tale om slaphed af ikke blot hud, men også de bindevævsbånd, der holder øjenlåget stramt. Kun ved udtalte gener vil sygesikringen betale en operation. Som regel skal patienten selv betale for behandling.

Forundersøgelse

Sundhedsstyrelsen opfordrer til at medbringe en bisidder ved første undersøgelse i forbindelse med kosmetiske operationer. En bisidder er en tryghed for både patient og læge, da man herved i højere grad sikrer sig om misforståelser eller utilstrækkelig vejledning. Det er et krav, at lægen informerer grundigt både skriftligt og mundtligt før operationen. Der skal være et interval på minimum 3 dage mellem forundersøgelse og operation, så patienten har tid til at tænke sig om.

Operation

Sådan foregår en operation for poser under øjnene:

 • Der dryppes med lokalbedøvende dråber i øjet.

 • Huden renses.

 • Der lægges lokalbedøvelse i huden, og i dybden ved øjenhulens yderste kant.

 • Hvis der er overskud af hud lægges et lille snit ude i siden mellem øverste og nederste øjenlåg.

 • Snittet forlænges indad langs med og lige under øjenvipperne.

 • Huden løsnes i dybden.

 • Det yderste senebånd forkortes, hvis det er slapt, og syes fast i dybden. Hud og muskel, der er tilovers, fjernes.

 • Såret syes sammen.

 • Eventuelt udposende fedt kan fjernes eller fordeles hen over øjenhulens kant for at udglatte indtrykket af poser. Denne del af operationen kan foretages både fra indersiden af øjenlåget eller via hudsiden.

 • Operation af begge nedre øjenlåg tager et par timer.

 

Før operationer for tunge øjenlåg og poser

Før operation for tunge øjenlåg. 

To uger før operationen skal man holde sig fra naturmedicin, kosttilskud samt medicin med blodfortyndende virkning (for eksempel , Gingo Biloba, fiskeolie, hvidløgspiller, Kodimagnyl, Idotyl, Hjertemagnyl eller lignende) . Ellers bliver de blå mærker voldsomme.

Operation for tunge øjenlåg

Blå mærker kan mindskes, hvis man fem dage før operationen hver dag spiser 1 tbl almindelig C vitamin og 1 tbl. K vitamin. Hvis patienten har sukkersyge, forhøjet blodtryk eller anden karsygdom, kan dette dog ikke anbefales.

Tilmeld dig vores nyhedsbreve!

Du kan til enhver tid afmelde vores nyhedsbreve ved at klikke på linket i bundet af nyhedsbrevet. Her kan du læse mere om Netdoktors privatlivspolitik .

Under øjenoperationener

Samme dag som operationen er foretaget

Lægen vælger ofte at give noget beroligende i forbindelse med operationen. Man må derfor ikke selv køre bil, men skal sørge for at blive hentet. Man mærker det lille stik med bedøvelse. Selve operationen er smertefri. Det er ikke værre end en blodprøve.

Efter øjenoperationer

1. dag efter operationen

Der kan være lidt svien de to første døgn efter operationen, men ikke mere end smertestillende håndkøbsmedicin kan klare. Øjenlågene vil være misfarvede og voldsomt hævede i den første tid. Hævelsen kan mindskes, hvis man hyppigt bruger kolde kompres over øjnene de første døgn samt ligger med hovedet lidt højt.

2. dag efter operationen

Snittet ligger skjult i de sædvanlige folder, og efter et par måneder er arret næsten usynligt. Nogle kirurger anbefaler patienten at sætte plaster henover arret, mens det heler. I så fald skal det forblive på, indtil trådene fjernes.

Mens arret er nyt og lyserødt skal man undgå sol på arret, idet det da bliver brunligt misfarvet. Benyt derfor solbriller eller solfaktor 40 de første 2 mdr.

3. dag efter operationen

Man skal tage den med ro de første uger for at undgå blødning. For eksempel må man hverken dyrke sport eller fysisk anstrenge sig, mens såret heler. Man anbefales også at sove med let hævet hovedgærde .

Efter en uge fjernes trådene hos kirurgen. Man kan også begynde på arbejde efter en uges tid.

Komplikationer

Sårene er helet op

Alle kirurgiske indgreb indebærer en vis usikkerhed med hensyn til resultat og risiko. Oeration af øvre øjenlåg er som regel et ret simpelt indgreb, mens nedre øjenlåg er teknisk mere kompliceret og med større risiko for problemer.

Følesansen er nedsat svarende til øjenvipperne de første par måneder efter operationen, men vender gradvist tilbage.

Følgende problemer er sjældne, men ses undertiden:

Kun små ar er tilbage

 • Sideforskel

 • Fjernelse af for lidt hud, hvor patienten ikke synes, at indgrebet har hjulpet nok

 • Fjernelse af for meget hud Kan give problemer med at lukke øjet eller for nedre øjenlågs vedkommende fejlstilling, hvor øjenlåget vender udad som en tagrende. Det sidste kan forbygges ved stramning af øjenlågets senebånd.

 • Betændelse: Sjælden - og let at behandle. Uren hud, bygkorn og lignende skal dog altid behandles før en evt. operation

 • Blødning i øjenhule. Fjernes fedt, er der en -lille- risiko for blødning inde i øjenhulen. Det kan i meget sjældne tilfælde give en voldsom blødning, der kan trykke på synsnerven og, i helt specielle tilfælde, give synstab. Det er derfor vigtigt, at blodtrykket er normalt, ligesom man bør holde sig i ro de to første uger efter operationen.

Vigtigt at overveje

Det er vigtigt på forhånd at have sat sig ind i de fordele og ulemper, en eventuel operation indebærer. Det vil være fornuftigt at sikre sig, at lægen har dokumenteret erfaring i øjenlågskirurgi . Kun speciallæger i øjensygdomme eller plastikkirurgi har tilladelse til at udføre disse operationer i Danmark.

Man skal følge kirurgens instruktion nøje, så eventuelle komplikationer reduceres mest muligt.

Opheling af sårene vil tage en uge, misfarvning nogle uger mens hævelse er flere måneder om at fortage sig helt. Resultatet kan først endeligt vurderes efter 3 måneder.


Du har fravalgt en eller flere cookies, hvilket kan påvirke visse udvidede funktioner på siden.

Annons