Intresseområden sparade.
Tack, din epostadress är nu registrerad.
Fakta | Øjne

Svejseøjne/sneblindhed

Svejseøjne eller sneblindhed skyldes en overfladisk forbrænding af øjets hornhinde og slimhinde og er forårsaget af ultraviolette stråler. De typiske symptomer er smerter i øjnene, lysskyhed og grusfornemmelse.

Opdateret: 24. September 2019

Hvad er svejseøjne/sneblindhed?

Svejseøjne eller sneblindhed skyldes en overfladisk forbrænding af øjets hornhinde og slimhinde og er forårsaget af ultraviolette stråler. De hyppigste årsager er svejsning uden beskyttelsesbriller, skiløb eller sejlads i højt solskin uden anvendelse af solbriller med UV-filter. De typiske symptomer er smerter i øjnene, lysskyhed og grusfornemmelse, som oftest først udvikles nogle timer efter udsættelsen for de ultraviolette stråler. Ubehaget og smerterne går over af sig selv i løbet af 12-24 timer, men kan lindres af en øjensalve, mørke, smertestillende håndkøbsmedicin og et koldt, vådt omslag over de lukkede øjne. Normalt er der ingen permanente følger efter et tilfælde med svejseøjne eller sneblindhed.

Hvorfor får man svejseøjne/sneblindhed?

Svejseøjne/sneblindhed opstår, hvis man bliver kraftigt udsat for ultraviolet lys, enten fra et svejseapparat, i et solarie eller naturligt fra solen. Man kan godt blive træt i øjnene efter en dag i haven uden solbriller, men der skal som regel mere til for at blive sneblind. Som det fremgår af navnet, opstår symptomerne typisk i forbindelse med, at man står på ski, hvor solens stråler reflekteres i sneen. Dermed bliver øjnene udsat for et meget stærk lys, som kan skade dem. Det samme gælder, når man opholder sig på havet. Også her reflekteres solens stråler i vandet, så der opstår et særligt stærkt lys, der kan skade øjnene.

Hvem er særligt i risikogruppen?

Professionelle eller fritidssvejsere, skiløbere eller sejlere der ikke anvender passende brillebeskyttelse mod ultraviolet lys.

Hvad er symptomerne på svejseøjne/sneblindhed?

Svejseøjne/sneblindhed giver smerter i øjnene, lysskyhed og grusfornemmelse. Symptomerne udvikles oftest først nogle timer efter, at man har været udsat for de ultraviolette stråler, så derfor vil man ofte først opdage skaden, når den er sket. Det er derfor vigtigt at forebygge svejseøjne/sneblindhed ved at anvende beskyttelsesbriller, hvis man arbejder med svejsning, og solbriller, hvis man står på ski eller sejler.

Hvordan stiller lægen diagnosen?

Diagnosen stilles ved, at lægen spørger ind til, hvad man har foretaget sig forud for, at symptomerne er opstået.

Hvordan behandles sygdommen?

Ubehaget og smerterne går over af sig selv i løbet af 12-24 timer, men kan lindres af en øjensalve, mørke, smertestillende håndkøbsmedicin og et koldt, vådt omslag over de lukkede øjne.

Tilmeld dig vores nyhedsbreve!

Du kan til enhver tid afmelde vores nyhedsbreve ved at klikke på linket i bundet af nyhedsbrevet. Her kan du læse mere om Netdoktors privatlivspolitik .

Hvad kan man selv gøre?

Anvend altid korrekt beskyttelsesværn ved svejsning Anvend altid solbriller med UV-filter, når man står på ski eller sejler.

Udsigt for fremtiden

Normalt er der ingen permanente følger efter et tilfælde med svejseøjne eller sneblindhed. Meget kraftig udsættelse for svejselys kan dog medføre forbrændingsskade på øjets nethinde og dermed permanent synsskade. Langvarig udsættelse for ultraviolet lys kan medføre tidlig udvikling af grå stær samt slimhinde-indvækst over øjets hornhinde (pterygium).

Hvad kan man selv gøre?

Anvend altid korrekt beskyttelsesværn ved svejsning Anvend altid solbriller med UV-filter, når du står på ski eller sejler.


Du har fravalgt en eller flere cookies, hvilket kan påvirke visse udvidede funktioner på siden.

Annons