Intresseområden sparade.
Tack, din epostadress är nu registrerad.
Fakta | Øjne

Tørre øjne

Hvad er tørre øjne, hvordan opstår det og hvad kan man egentlig gøre ved det? Klik her og få svaret på alle dine spørgsmål om tørre øjne.

Opdateret: 20. Februar 2019

Hvad er tørre øjne?

Tørre øjne opstår, når tåreproduktionen er nedsat, eller når fordampning af tårerne er for høj. Begge tilstande medfører for lille mængde tårefilm til at dække øjets overflade.

Hvor produceres tårerne?

Tårerne produceres hovedsagelig i den ærtestore tårekirtel, som sidder under øverste øjenlåg ud mod øresiden. En mindre del produceres i øjenlåg og fra øjets overflade (horn- og bindehinde). Tårefilmen er tynd med en tykkelse på 0,01 mm, har en volumen på 0,010 ml, og bliver fornyet hver gang, man blinker. Tårerne har betydning for synskvalitet, forsvar mod sygdomme, smørelse og ernæring af øjets overflade.

Hvad består tårerne af?

Tårerne er opdelt i tre lag:

Yderst er fedtlaget. Dette er det tyndeste lag og består af fedtstoffer. Disse produceres i fedtkirtler i øjenlågene og udtømmes gennem fine åbninger tæt ved roden af øjenvipperne. Fedtlaget har til formål at forhindre fordampning af tårerne.

Midterst er vandlaget. Dette lag er det tykkeste, idet det udgør 95 procent af tårefilmens tykkelse. Vandet produceres af tårekirtlen. Vandlaget indeholder forskellige salte, sukker og proteinstoffer, der har betydning for øjets immunforsvar og ernæring.

Inderst er slimlaget. Dette lag består af slimagtige proteinstoffer, som produceres af små kirtler i bindehinden. Bindehinden er den gennemsigtige glinsende hinde, som dækker det hvide i øjnene. Slimlaget fastholder og spreder vandlaget på øjets overflade.

Under tårerne findes øjets overflade, en slimhinde, som er dækket af slimagtige proteinstoffer. Slimhinden findes på hornhindens- og bindehindens overflade. De slimagtige proteinstoffer fastholder tårerne på øjets overflade.

Tårerne forsvinder ved nedløb til næsen via et lille hul på øjenlågskanten ind mod næsedelen, ved fordampning og ved overløb fra øjenlåg.

Hvorfor får man tørre øjne?

Tørre øjne opstår, når en eller flere af de tre tårelag er defekte og dermed medfører enten nedsat tåreproduktion og/eller øget tårefordampning.

Der kan være mange årsager til tørre øjne. Årsagerne kan skyldes sygdom i øjenlåg, tårekirtel, tåreveje eller bindehinden. Hovedproblemet er at tårernes indhold af blandt andet salte stiger, eller at sammensætning af tårernes kemiske bestanddele ændres. Begge dele medfører irritationstilstand på øjets overflade og dermed tørre øjne. Ofte kan der ikke findes en objektiv årsag.

Nedsat tåreproduktion kan findes ved:

  • Aldersrelateret nedsat tårekirtelfunktion.
  • Sygdomme i tårekirtel (fx infektion, skade).
  • Visse former for medicin.
  • Påvirkning af hornhindens overflade (kontaktlinsebrug, laserbehandling af hornhinden ved nær- og langtsynethed, infektion).
  • Gigtsygdommen Sjögrens syndrom.

Øget tårefordampning kan findes ved:

  • Øjenlågssygdom (ændret fedtkirtelfunktion, besvær med at lukke øjet, nedsat blinkefrekvens).
  • Påvirkning af øjets overflade. Dette kan skyldes konserveringsmidler i øjendråber, kontaktlinsebrug, øjenallergi, aftagende kønshormoner ved overgangsalder, visse former for medicin, ydre påvirkning, eksempelvis aircondition, flyvning, PC-arbejde.

Hvad er symptomerne på tørre øjne?

Symptomerne er vekslende svien, brænden, tørhed, kløe og grus-fornemmelse i øjet samt nedsat syn. Let røde øjne kan også forekomme.

Hvor mange har tørre øjne?

Forskellige udenlandske studier har vist forskellige andele af personer med tørre øjne.

En dansk undersøgelse fandt symptomer på tørre øjne hos 24 procent af kvinder og mænd i alderen 30-60 år. Mange udenlandske undersøgelser viser stigende symptomer på tørre øjne med stigende alder og oftest hos kvinder.

Mindre end én procent har alvorligt tørre øjne kombineret med tør mund. Denne tilstand er en gigtsygdom, der hedder Sjøgrens Syndrom.

Hvordan stiller lægen diagnosen?

Diagnosen kan stilles alene på symptomerne. Hos øjenlægen bliver de tørre øjne undersøgt med enkelte tests:

  • Måling af tårevolumen: Der anbringes en papirstrimmel i nedre øjenlåg med henblik på måling af mængden af opsuget tårevolumen, så tåreproduktionen i løbet af fem minutter kan vurderes.
  • Farvning af tørre pletter på øjets overflade: Normalt farves øjets overflade ikke med orange eller grønt farvestof, men ved tørre øjne findes tørre pletter på horn- og bindehinde som farves med disse farvninger.

Hvordan behandles tørre øjne?

Tørre øjne er en ret almindelig tilstand, og ikke altid nødvendigt at behandle. Ofte kan man selv forsøge at forebygge og lindre. Hos nogle er ubehaget dog så generende at behandling er nødvendig. Nedenstående kan bruges alene eller kombineret.

Forebyggelse

For at forbedre tilstanden og lindre ubehaget bør man som det første undgå faktorer, der udløser eller forværrer tørre øjne, fx varmt og tørt indeklima, aircondition, PC-arbejde, langvarig læsning, brug af visse former for medicin med mere. Indtagelse af omega-3 fedtsyrer kan hos nogle lindre symptomerne.

Behandling med kunstige tårer

Som oftest bruger man kunstige tårer (øjendråber) som behandling. Disse fås med varierende konsistens, varierende kemisk indhold og med eller uden konserveringsmiddel. Næsten alle kunstige tårer virker som erstatning for mangel af vand og slimstof i tårerne.Hvis man har behov for kunstige tårer mindre end fire gange dagligt, kan man bruge præparater med konserveringsmiddel. Hvis man har behov for kunstige tårer fire gange dagligt eller mere, bør man bruge præparater uden konserveringsmiddel, da disse kan give tørre øjne.

Medicinsk behandling

Hvis kunstige tårer ikke virker, kan man behandle medicinsk med øjendråber eller tabletter med forskellig virkning. Behandlingen er en specialistopgave.

Anden behandling

Ved sygdom i øjenlåg kan varme omslag hjælpe. Kirurgisk behandling bruges i de værste tilfælde. Her tilstopper man midlertidigt eller kronisk tårevejsafløbet, i nedre øjenlåg ind mod næsen, med plast, silikone eller opløselig proteinprop. Specielle kontaktlinser kan bruges.

Tilmeld dig vores nyhedsbreve!

Du kan til enhver tid afmelde vores nyhedsbreve ved at klikke på linket i bundet af nyhedsbrevet. Her kan du læse mere om Netdoktors privatlivspolitik .

Udsigt for fremtiden

Langt de fleste tilfælde af tørre øjne er ikke udtryk for sygdom, men for "træthed" ved vedligeholdelse af tårerne i løbet af dagen, samt en følge af stigende alder. Efter 40-årsalderen begynder tårekirtlen at bære præg af alderen, ved at tåreproduktionen aftager og sammensætningen af tårefilmen ændres. Kun ved få sygdomme, for eksempel Sjøgrens Syndrom, kan der opstå nedsat livskvalitet på grund af tørre øjne.


Du har fravalgt en eller flere cookies, hvilket kan påvirke visse udvidede funktioner på siden.