Annonce

Fimrehår

Hvad er fimrehår?

Fimrehår, også kaldet cilia, er bittesmå bevægelige eller ubevægelige “hår”, som findes på ydersiden af visse celler i både mennesker og dyr. De har forskellige funktioner i forskellige organer og hjælper blandt andet med at bevæge fremmedlegemer væk fra cellen.

Hvorfor har vi fimrehår?

Fimrehår har en forskellig funktion alt efter hvor de findes. I mennesket findes fimrehår i det respiratoriske system, altså luftrøret og lungerne, hvor de hjælper med at bevæge mucus (en slags slim) opad og ud af lungerne. Dette er meget vigtigt, da slimen fanger mikroorganismer og dét at få den ud er med til at forebygge infektioner i lungerne. Ligeledes findes der fimrehår i kvindes æggeledere, hvor de hjælper med at bringe ægget fra æggestok til livmoder.

Celler med fimrehår på overfladen

Hvad hvis man mister fimrehårene?

Hvis man mister fimrehårene, mister man naturligvis også deres funktion i det pågældende organ. Nogle mennesker kan være født uden eller med dårlige fimrehår, men den hyppigste måde hvorpå fimrehår bliver beskadiget er dog ved rygning. Mange års rygning ødelægger fimrehårene i lungerne og man kan langsomt udvikle sygdommen kronisk obstruktiv lungesygdom, KOL.

Læs mere om LUNGER

Sidst opdateret: 08.12.2021

Annonce