Annonce

Mælketænder

Hvad er mælketænder?

Mælketænderne er det første, midlertidige tandsæt mennesket udvikler. Mælketænderne bliver med tiden udskiftet med permanente tænder.

Man har i alt 20 mælketænder; otte fortænder, fire hjørnetænder og otte kindtænder. De fleste udvikler de første mælketænder i alderen cirka seks måneder, og det fulde tandsæt af mælketænder er typisk på plads omkring 2½-årsalderen. Når barnet er cirka seks år, begynder mælketænderne at falde ud, og bliver erstattet af det blivende tandsæt, som indeholder 32 tænder. De sidste blivende tænder udvikles dog først gennem barnets ungdom, og de sidste kindtænder, visdomstænderne, kan helt udeblive.

Tandlægen navngiver tænderne efter hvor de sidder, således at tænderne i overmunden angives med et plus og tænderne i undermunden med et minus. Derudover tæller man fra fortænderne, så de første fortænder hedder henholdsvis 1+ og +1, hvor plussets placering angiver om der er tale om højre eller venstre. Højre fortanden i overmunden kaldes altså 1+, mens den tredje venstre tand i undermunden hedder -3.

Kan man være syg i mælketænderne?

Nogle mennesker mister ikke deres mælketænder, før det blivende tandsæt begynder at vokse ud. Dette kan være meget smertefuldt grundet pladsmangel og kan derfor kræve at mælketænderne bliver fjernet hos tandlægen. Det er hyppigst hjørnetænderne som vokser på denne måde.

Læs mere om TÆNDER:

Sidst opdateret: 01.11.2021

Annonce