Annonce

Svælget

Hvad er svælget?

Svælget angiver det område, som strækker sig fra det bageste af mundhulen, afgrænset af ganebuerne og ned til dér, hvor halsen begynder. Svælget er dannet af muskelvæv og indeholder forskellige bruskdele med forskellig funktion.

Hvilken funktion har svælget?

Svælget, også kaldet pharynx, samler flere forskellige områder i hoved-hals-regionen, og er derfor typisk inddelt i tre dele; nasopharynx, (som har kontakt til næsehulen), oropharynx, som har kontakt til mundhulen, og laryngopharynx, som har kontakt til luft- og spiserøret. Dette giver pharynx en mængde funktioner. Blandt andet gør ørekanalens udmunding i svælget det muligt at trykudligne i øret. I både naso- og oropharynx findes der mandler, som er små lymfatiske organer fyldt med immunceller, som hjælper med at beskytte mod infektioner. Svælget står også for synkefunktionen ved hjælp af nogle brusk-elementer, som findes i den nederste del, laryngopharynx, på overgangen til spiserøret og luftrøret. Disse bruskdele kaldes tilsammen for larynx, og fungerer som en slags låg, der kan lægges henover luftrøret, når vi skal synke maden, så denne ikke ender i “den forkerte hals”. Desuden findes stemmelæberne i larynx, og det er her stemmen formes.

Pharynx, svælget

Hvilke sygdomme kan man få i svælget?

Svælget i sig selv kan blive inflammeret, eksempelvis når vi bliver inficerede med influenza, ligesom der kan sætte sig bakterier i mandlerne og gøre disse betændte. Er der tale om en bakteriel infektion, vil mandlerne typisk være belagte med hvide plamager og svælget kan være højrødt uden belægninger ved en viral infektion. Derudover kan især rygere udvikle hoved-hals-kræft, som kan være lokaliseret til svælget. Opdager man sår der ikke vil hele eller nyopståede knuder er det altid en god idé at søge læge.

Læs mere om ØRE, NÆSE og HALS:

Sidst opdateret: 11.12.2021

Annonce