Intresseområden sparade.
Tack, din epostadress är nu registrerad.

Sådan bruger du dine ørepropper rigtigt

Ørepropper er en god måde at holde støj ude på. Man kan ikke bruge dem for meget, men man kan bruge dem forkert, og det kan være usundt.

Offentliggjort: 15. April 2019

Ørepropper er en god måde at holde støj ude på. Man kan ikke bruge dem for meget, men man kan bruge dem forkert, og det kan være usundt.

Ørepropper kan være effektive, når man skal sove ved siden af sin snorkende partner, hvis støjen fra gaden bliver for generende, eller hvis man er til koncert med høj musik. Her kan man med god samvittighed bruge dem. Det er nemlig en myte, at det kan være usundt at bruge ørepropper ofte og for eksempel sove med dem hver nat. Men det er til gengæld usundt, at bruge ørepropperne forkert.

Her giver farmaceut hos online-apoteket Apopro, Thi Lisa Le, gode råd til sund brug af ørepropper.

Vælg den rigtige slags

Thi Lisa Le anbefaler, at man bruger engangsørepropper til langvarig brug, som når man for eksempel er til en koncert, eller når man skal sove. Dette skyldes, at engangsørepropper typisk er lavet af et blødt materiale, der ofte kan formes eller som i forvejen har en behagelig pasform, ligesom de er skånsomme for huden.

Hvis man bruger ørepropper ofte og tager dem ud i løbet af dagen, vil nogle dog finde det mere behageligt at vælge et par af silikone. Silikone-materialet er også blødt og kan formes, så det passer til øregangen. Desuden er ørepropper af silikone genanvendelige.

Tjek at ørepropperne sidder rigtigt

Man skal være opmærksom på at sætte ørepropperne rigtigt og ikke skubbe dem for langt ind i øregangen. Hvis de skubbes for langt ind, kan der nemlig ophobes ørevoks. For at mindske ophobning af voks i ørerne bør man, foruden at placere øreproppen rigtigt, også sørge for at rense ørerne ofte.

Er man i tvivl om, hvordan man placerer sine ørepropper korrekt kan man som regel finde hjælp i brugsanvisningen, ligesom man også kan spørge på apoteket. .

Skift beskidte ørepropper ud

Der er ingen hovedregel for, hvor ofte man bør udskifte sine ørepropper, og man kan godt bruge engangsørepropper mere end en enkelt gang. Men hvis de ser nussede ud og er beskidte, bør man kassere dem og tage nogle nye i brug. Det er ikke muligt at vaske engangspropper, men silikoneørepropperne kan man derimod godt skylle med vand, når de er beskidte.

Hvornår bør man bruge ørepropper?

Ørepropper kan være effektive ved små støjgener i dagligdagen, men de er også særligt anbefalelsesværdige i situationer, hvor lydniveauet er ekstra højt.

Faktisk kan ørepropper medvirke til at forebygge høreskader, som for eksempel tinnitus.

Det er forskelligt fra person til person, hvor stor en belastning hørelsen kan tåle. Her er det derfor vigtigt, at man mærker sig frem og bruger ørepropper, når man umiddelbart oplever lydniveauet som højt og ubehageligt. Det er vigtigt, at det er den umiddelbare oplevelse af for høj lyd, man reagerer på, da man efter et stykke tid automatisk vil tilpasse sig lydniveauet og derfor ikke længere opleve det som højt.

Læs mere om tinnitus

Gode råd fra apoteket

Ørepropper er effektive til at beskytte ørene mod belastning fra støj og kan forebygge høreskader.

Tilmeld dig vores nyhedsbreve!

Du kan til enhver tid afmelde vores nyhedsbreve ved at klikke på linket i bundet af nyhedsbrevet. Her kan du læse mere om Netdoktors privatlivspolitik .

 • Eksempeler på ørepropper
 • Få flere nyheder om sundhed i Netdoktors nyhedsbrev


  Kilder: Farmaceut hos online-apoteket Apopro, Thi Lisa Le

  Kommentér denne artikel

  Der er endnu ingen kommentarer på denne side


  Du har fravalgt en eller flere cookies, hvilket kan påvirke visse udvidede funktioner på siden.

  Annons