Intresseområden sparade.
Tack, din epostadress är nu registrerad.

Hyperacusis - Lydoverfølsomhed

Hyperacusis eller lydfølsomhed er en tilstand med nedsat tolerance for dagligdagslyde, som andre ikke generes af.

Opdateret: 24. August 2020

Hvad er hyperacusis?

Hyperacusis eller lydfølsomhed er defineret ved en nedsat tolerance over for lyde, som normalt ikke burde skabe irritation eller ubehag. Hyperacusis skal ikke forvæksles med misofoni, som er ubehag forårsaget af specifikke lyde. Det skyldes en skævvridning af hvilke impulser de centrale dele af hjernen modtager. Normalt omdannes lydbølger til nerveimpulser, som - inden de når de centrale dele af hjernen - processeres og fortolkes, således at baggrundsstøj sorteres fra og dét vi lytter efter sættes i fokus. Ved lydoverfølsomhed, menes det at denne sortering er ufuldstændig, og således opleves ganske almindelige dagligdagslyde som støjende og irriterende.

Hvordan opstår hyperacusis?

Det mest normale årsag til hyperacusis er udsættelse for voldsomt høje decibel over længere tid. Overfølsomheden kan også opstå i forbindelse med anden sygdom, såsom borrelia eller Ménières sygdom, hovedtraumer eller kirurgi, ligesom brug af psykoaktive rusmidler såsom LSD og nogle få typer af antibiotika har vist sig at fremkalde hyperacusis. Få patienter er født med sygdommen.

Hvad er symptomerne på hyperacusis?

Symptomerne på hyperacusis er gener og ubehag ved lyde, som ellers ikke bør være generende, eller en overvældende følelse af ubehag ved ophold i støjende omgivelser. Hyperacusis kan ses alene eller som følge af høretab eller andre høreforstyrrelser. Ved hørenedsættelse kan dette være yderst generende, da det spektrum af lyde man kan “tåle” at høre indskrænkes, og høreapparatet derfor ikke nødvendigvis kan skrues maksimalt op, uden at forårsage ubehag ved lydoverfølsomhed.

Hvordan behandler man hyperacusis?

Behandlingen af hyperacusis består primært af træning i og undervisning om hvordan man håndterer sin lydoverfølsomhed. Det indebærer blandt andet øvelser i at lytte efter specifikke lyde og arbejde med hvordan man kan abstrahere fra de unødvendige lydinput fra omgivelserne. Ved hyperacusis med samtidig hørenedsættelse, kan høreapparatet med fordel finjusteres, så balancen mellem hvad der er hørbart og hvad der er for højt findes.

Tilmeld dig vores nyhedsbreve!

Du kan til enhver tid afmelde vores nyhedsbreve ved at klikke på linket i bundet af nyhedsbrevet. Her kan du læse mere om Netdoktors privatlivspolitik .

Kommentér denne artikel

Der er endnu ingen kommentarer på denne side


Du har fravalgt en eller flere cookies, hvilket kan påvirke visse udvidede funktioner på siden.

Annons