Intresseområden sparade.
Tack, din epostadress är nu registrerad.

Er du klar til en sund livsstil?


Opdateret: 8. November 2010

Mange drømmer om et sundt og forbedret ’jeg’, men drømmen kan virke uoverskuelig at føre ud i livet. For at drømmen og ønsket om en livsstilsændring kan realiseres, er der mange ting, som skal falde på plads. Ofte er det os selv, der står i vejen. Vi bruger hele tiden begrundelsen, at vi ikke har tid. Men tit er det os selv, som står i vejen, da vi godt ved, at nye beslutninger kræver mod, tid og handling, og at vi er bange for, at de nye tiltag vil gå i vasken efter kort tid.

Beslutningen

Når du er begyndt at nærme dig beslutningen om en livsstilsændring, er det vigtigt, at du også ser ind i dig selv, om du er parat til at føre ændringer ud i livet. Du skal være helt sikker, inden du går i gang. Ifølge diætist Anna Munkesø skal du spørge dig selv, hvor ofte du tænker på din vægt: ”Når du er kommet så langt, at du tænker på din vægt fra morgen til aften hver eneste dag, er tiden inde.” Det første skridt i den retning er den psykiske forberedelse. Det næste skridt er at se på din hverdag. Er der overhovedet tid og plads til at ændre noget? Du skal psykisk føle dig i balance, da opgaven i meget lang tid vil kræve overskud. Du skal også sikre dig, at din familie og kæreste er med på ideen og støtter op. Når dette er på plads, kan du stille og roligt gå i gang med planlægningen.

Forberedelse

Inden du går i gang, kan der være mange overvejelser. Hvor mange skal inddrages – er det hele familien? Eller er det vennerne? Der skal også overvejes, om arbejdspladsen skal involveres – om du skal til at have madpakke med etc. Da det tager lidt længere tid at lave mad – især i starten, er det også værd at overveje, hvordan dette håndteres, og om der skal være flere til at lave mad og købe ind. Anna Munkesø tilføjer: ”Husk at en ændring som dette er kommet for at blive og prøv at lægge mærke til hvor stor en glæde og tilfredshe,d der følger med.”

Plan, adfærdsændring og handling

Når beslutningen er taget, må du i gang med at se på dine daglige vaner. Det kan være en god ide i første omgang at bruge en uge på dagligt at skrive ned, hvad du spiser og drikker – og på hvilke tidspunkter. Det vil ofte give et godt overblik. Når du er nået dertil, begynder det at kræve adfærdsændring og handling.

I starten er det ofte ikke noget problem at ændre adfærd og handling. Da er de nye vaner sjove, og du kan mærke på din krop, at det er godt. Det er efter de første uger, at de nye ændringer skal stå sin prøve – om du virkelig er i stand til at ændre dine vaner i det lange løb. Her har Anna Munkesø et godt råd: ”De dage, hvor det ikke lige går, som det skal, prøv da at tænke tilbage på hvad det var, du satte dig for. Hvorfor vil du gerne ændre din livsstil?” Det gælder om at finde tilbage til den følelse, der lå til grund for beslutningen om at ændre livsstil.

5 trin: Sådan bliver du klar til en sund livsstil

  1. Du tænker konstant på din overvægt

  2. Mærk efter – er du klar til at ændre dit liv?

  3. Tag beslutningen – og stå ved den

  4. Planlæg – sørg for at være på forkant med udfordringer

  5. Fokuser på målet – hold fast i din motivation og find den frem, når det ikke lige går som planlagt.

    Se flere artikler om ny livsstil der slanker


Du har fravalgt en eller flere cookies, hvilket kan påvirke visse udvidede funktioner på siden.

Annons