Intresseområden sparade.
Tack, din epostadress är nu registrerad.

Der er stadig god grund til at få 6 om dagen


Opdateret: 29. September 2010

Et af de otte kostråd anbefaler, at du spiser seks portioner frugt og grønt om dagen. Men det er de færreste danskere, der husker at få nok af de grønne sager. Vi giver dig her 5 gode grunde til, hvorfor du stadig bør spise 6 om dagen .

Undgå sygdomme

Fødevarestyrelsen anbefaler, at voksne og børn over 10 år spiser 600 gram frugt og grønt, mens børn fra 4-10 år bør spise 300-500 gram frugt og grønt afhængig af alderen. Grunden er, at undersøgelser viser, at risikoen for at udvikle kræft og hjertesygdomme falder i takt med, at du spiser mere frugt og grønt. Derudover har frugt og grønt også en gavnlig virkning i forhold til fedme og sukkersyge, og især overvægtige har større risiko for at udvikle kræftsygdomme.

Bliv slank med grønsager

Om du køber friske eller frosne grønsager er underordnet. Det vigtigste er, at du sørger for at få dine grønsager. Grønsager er fyldt med fibre, vitaminer og mineraler, og de indeholder næsten ingen kalorier. Derfor er det en rigtig god ide at sørge for, at du får dine grønsager, hvis du vil vinke farvel til deller og store lår. Ifølge diætist Anna Munkesø kan man næsten sidestille den daglige mængde af grønsager med det antal kilo, som man taber sig. ”Jo flere du spiser, jo lettere er det at opnå et vægttab,” forklarer hun.

Erstat chokolade og slik

Frugt har et naturligt indhold af frugtsukker, og det smager derfor sødt. Det er med andre ord oplagt at spise frugt på de tidspunkter, hvor du ellers ville ty til chokolade eller kage. "De fleste ved, at vi skal spise mere frugt og grønt. Men frugt kan bruges i sammenhænge, hvor grønsager ikke duer. For eksempel er frugt en rigtig god erstatning for chokolade, slik og andre søde sager," siger Anna Munkesø.

Sørg for at have en frugtskål klar, når den står på hygge derhjemme. Du vil føle dig mæt og bedre tilpas, hvis du vælger frugten frem for chokoladen.

Tab dig med frugt

Ifølge danske forskere tyder en række undersøgelser på, at indtagelse af frugt kan give vægttab. Forskere fra DTU Fødevareinstituttet har gennemgået 16 undersøgelser, hvoraf 11 viser, at dem, der spiser meget frugt, ofte er slankere end dem, der ikke spiser frugt.

"Frugt har et ret lavt energiindhold, et højt vand- og kostfiberindhold og er relativt lang tid om at passere mavetarmkanalen, hvilket giver en hurtigere mæthedsfornemmelse. Derfor kan frugt være medvirkende til en slankere linje," forklarer Anna Munkesø.

Selvom meget peger på, at frugt kan have en betydning for vægttab, så betyder det ikke, at du kan tabe dig med frugt alene. Anna Munkesø understreger, at det er nødvendigt at spise både frugt og grønt, og at du ikke kan nøjes med kun at spise frugt. ”Netop på grund af det naturlige sukkerindhold i frugt, skal du passe på, at du ikke bare spiser løs. Det gælder om at finde en balance, hvor du både får plads til frugt og grønt.”

Lev sundt

Kampagnen "6 om dagen" var oprindelig begrundet i en viden om, at 600 gram frugt og grønt om dagen kunne være med til at reducere risikoen for kræft og hjertekarsygdomme med 30 til 40 procent. Men faktum er, at du ved at spise 6 om dagen også gør det lettere for dig selv at holde den slanke linje. Og husk så på, at alle frugter og grønsager tæller med, også når de indgår i en gryderet eller på en pizza. Også de forarbejdede produkter som for eksempel frosne grønsager og bær og flåede tomater på dåse tæller med. Så der er ingen undskyldning! Der er stadig god grund til at spise 6 om dagen.

Derfor skal du spise frugt og grønt

  • Det mætter

  • De hjælper med at stabilisere dit blodsukker

  • De stjæler kalorier på deres vej, det vil sige at færre kalorier 'sætter sig'

  • Maden flyttes hurtigere gennem kroppen

  • De tager plads for andre fødevarer

  • De tager lang tid at spise, hvilket giver et hurtigere mæthedssignal

  • De sørger for almindelig sundhed

    Se flere artikler om ny livsstil der slanker


Du har fravalgt en eller flere cookies, hvilket kan påvirke visse udvidede funktioner på siden.