Intresseområden sparade.
Tack, din epostadress är nu registrerad.

Sygdomme hos kvinden der kan hindre graviditet

I denne artikel kan du få et overblik over nogle af de sygdomme, som kan nedsætte fertiliteten hos kvinden: Endometriose, klamydia, muskelknuder, PCOS og underlivsbetændelse.

Opdateret: 27. Juni 2022

Når det ikke vil lykkes et par at blive gravide, kan det skyldes mange forskellige ting - både hos manden og kvinden. I denne artikel kan du få et overblik over nogle af de typiske sygdomme, som kan nedsætte fertiliteten hos kvinden - nemlig endometriose, klamydia, underlivsbetændelse, muskelknuder og PCOS.

Endometriose

Når en kvinde har endometriose, sidder der væv uden for livmoderen, som ligner det slimhindevæv, der normalt sidder på indersiden af hendes livmoderhule. Endometriose findes oftest omkring æggestokkene, æggelederne og på ydersiden af livmoderen, men kan også vokse på urinblæren eller på tarmene. I svære tilfælde kan der dannes cyster på æggestokkene, fordi endometriosen indeholder blod – disse cyster kaldes også for 'chokoladecyster'.

Nogle kvinder med endometriose kan have problemer med at blive gravide, fordi der dannes sammenvoksninger og arvæv omkring æggestok og æggeleder.

Kvinder, der ikke har cyster eller små endometriosecyster kan blive gravide gennem behandling med insemination eller reagensglasbefrugtning. Kvinder, der har cyster på mere end fire til fem centimeter, vil ofte få opereret cysten væk først.

Endometriose giver ikke øget risiko for abort eller for graviditet udenfor livmoderen. Nogle kvinder får flere smerter i de første måneder af graviditeten, men hos de fleste vil smerterne helt forsvinde.

Læs mere om endometriose

Klamydia

Klamydia er en kønssygdom, som skyldes en bakterie. Klamydia invaderer celler, primært cellerne i urinrøret og livmoderhalsen, og formerer sig inden i cellerne.

Hvis en kvinde har klamydia, men ikke bliver behandlet for det, kan sygdommen brede sig og give underlivsbetændelse. En følgevirkning af en underlivsbetændelse kan være, at det befrugtede æg har svært ved at passere gennem æggelederen ned til livmoderen, så kvinden får vanskeligt ved at blive gravid.

Læs mere om klamydia

Underlivsbetændelse

Underlivsbetændelse skyldes bakterier og andre mikroorganismer, som finder vej til livmoder, æggeledere og æggestokke gennem skede og livmoderhals. Den hyppigst forekommende infektion skyldes klamydia, som er en mikroorganisme, der overføres ved sex, og som lejrer sig i livmoderhalsens slimhinde. Den er ret sløv og kan sidde dér i lang tid, inden den går til angreb på underlivets indre dele – for eksempel æggelederne. Betændelse i æggelederne, specielt hvis den ikke opdages og behandles korrekt, kan føre til varige forandringer med nedsat graviditetsmulighed og risiko for graviditet uden for livmoderen. Det skyldes, at det efter infektionen kan være svært for sædceller og æg at passere gennem æggelederne.

Læs mere om underlivsbetændelse

Muskelknuder

Muskelknuder (fibromer) er godartede bundter af muskulatur, som vokser ud af livmoderens væg. De kan sidde i væggen, på overfladen eller inden i livmoderhulen. I sjældne tilfælde kan de også sidde på æggestokkene. De kan optræde enkeltvis, men ofte er der mange i livmoderen.

Muskelknuder kan nedsætte chancen for at blive gravid. Alt efter hvor muskelknuderne sidder, kan de også give problemer under graviditeten og under fødslen, så kvinden skal føde ved kejsersnit. Muskelknuder ses sjældent hos kvinder før trediveårsalderen. Til gengæld er de meget almindelige hos kvinder i fyrrene.

Muskelknuder kan opereres væk forud for graviditeten. Til gengæld fjerner man ikke muskelknuder, mens kvinden er gravid, da det vil øge risikoen for abort eller for tidlig fødsel.

Læs mere om muskelknuder

PCO og PCOS

PCO (Poly Cystisk Ovarie) er en medicinsk betegnelse for mange blærer på æggestokken. Poly Cystisk betyder mange blærer, og ovarie betyder æggestok. Kvinder med PCO, som ikke har nogen symptomer, og som har regelmæssige menstruationer, kan ofte blive gravide uden problemer.

Forkortelsen PCOS (Poly Cystisk Ovarie Syndrom) betyder mange blærer (Poly Cystisk) på ovariet (æggestokken), mens ordet syndrom dækker over, at en del symptomer er til stede på samme tid. Udover æggeblærer på æggestokken kan kvinden også have forhøjede mandlige kønshormoner og mangelfuld ægløsning. PCOS ses hos fem til ti procent af kvinder i den fødedygtige alder. Kvinder med PCOS, som har mangelfuld ægløsning, skal ofte igennem hormonbehandling for at opnå graviditet.

Læs mere om PCO og PCOS


Du har fravalgt en eller flere cookies, hvilket kan påvirke visse udvidede funktioner på siden.