Intresseområden sparade.
Tack, din epostadress är nu registrerad.

PCO, PCOS - og graviditet

PCO er en almindelig diagnose og oftest uden symptomer. PCO er en hormonel forstyrrelse, som kan gøre det svært at blive gravid. Læs mere om diagnosen her.

Opdateret: 11. Maj 2022

Fakta om PCO, PCOS og graviditet

 • PCO forekommer hos op til 70 procent af yngre kvinder og er dermed ikke en sjælden diagnose.
 • PCO behøver ikke være en hindring for graviditet.
 • Kvinder med PCOS har ofte uregelmæssige menstruationer eller slet ikke menstruation. De kan have svært ved at blive gravid ved egen hjælp.
 • Med den rette behandling til kvinder med PCOS er der gode chancer for graviditet og fødsel af raskt barn.
 • Gravide kvinder med PCOS bør dog følges tæt i graviditeten, da de har øget risiko for komplikationer.

Hvad er PCO?

PCO (Polycystisk ovarie) er en betegnelse for forandringer på æggestokkene, som betyder, at der findes mange ægblærer (follikler) i æggestokkene. PCO forekommer hos op til 70 procent af yngre kvinder og er dermed ikke en sjælden diagnose. Mange kvinder har PCO uden at bemærke det, og PCO behøver ikke være en hindring for graviditet.

Hvad er symptomerne på PCO?

Mange mærker ikke symptomer på PCO. PCO kan derfor have været til stede i en årrække uden, man ved noget om dette, og uden man oplever eller får symptomer. Forandringer på æggestokkene bliver således ofte opdaget helt tilfældigt i forbindelse med ultralydsscanning.

Hvordan stilles diagnosen PCO?

Diagnosen PCO stilles ved ultralydsscanning gennem skeden, hvor man kan se, om der findes mange ægblærer (follikler) i æggestokkene. Undersøgelsen bør foretages dag 2-3 i cyklus, hvor første dag er 1. blødningsdag.

Tilstanden defineres ved, at man har over 20 ægblærer på 2-9 mm i den ene eller begge æggestokke og/eller et volumen på 10 ml.

PCO kan også vurderes ved en blodprøve, hvor man måler hormonet AMH (Anti Müllersk Hormon), som netop dannes i ægblærerne.

Det er helt normalt hos unge kvinder at have mange ægblærer i æggestokkene, og det er et udtryk for en god æg-reserve.

Hvordan behandles PCO?

PCO er et udtryk for en normal æggestok med en god æg-reserve, og der er ikke grund til bekymring eller behandling med mindre, der forekommer andre symptomer.

Kvinder med PCO uden kliniske symptomer og med regelmæssige menstruationer, og de kan således blive gravide spontant, såfremt manden har normal sædkvalitet.

Hvad er PCOS?

PCOS er en forkortelse af polycystisk ovarie syndrom. PCOS er en hormonel forstyrrelse og ses hos cirka 10 procent af kvinder i den fødedygtige alder. Kvinder med PCOS har ofte uregelmæssige menstruationer eller slet ikke menstruation. PCOS kan medføre, at man har vanskeligt ved at blive gravid ved egen hjælp.

Tilmeld dig vores nyhedsbreve!

Du kan til enhver tid afmelde vores nyhedsbreve ved at klikke på linket i bundet af nyhedsbrevet. Her kan du læse mere om Netdoktors privatlivspolitik .

Hvad er årsagen til PCOS?

Årsagen til PCOS kendes ikke, men er formentlig en kombination af arv og miljøpåvirkning. En af de medvirkende faktorer er her tendensen til at udvikle insulinresistens i muskler. Dette kan give et højt niveau af insulin i blodet, som kan medvirke til forskellige hormonforstyrrelser. Motion er vigtig for at øge muskelcellernes følsomhed for insulin og forhindre udvikling af insulinresistens. Dette gælder både for overvægtige og normalvægtige.

Over halvdelen af kvinder med PCOS er overvægtige med en BMI over 25. Det er en kendsgerning, at hvis man har PCOS, har man lettere ved at tage på og blive overvægtig, hvor der er tendens til, at fedtet sætter sig omkring maven.

Vægtøgning kan hos en slank kvinde med PCO udløse yderligere symptomer, som er forbundet med PCOS. Således ser man, at meget fysisk aktive piger med PCO udvikler PCOS, når de lægger sporten på hylden. Omvendt kan overvægtige kvinder med uønsket barnløshed på grund af udebleven menstruation opnå spontan graviditet efter opnåelse af vægttab.

Hvad er symptomerne på PCOS?

De forskellige symptomer ved PCOS kan komme meget forskelligt til udtryk hos den enkelte kvinde. Det kan for eksempel være:

 • En slank kvinde med udebleven menstruation, som henvender sig til gynækolog.
 • En ung kvinde med udtalt akne og øget hårvækst, som henvender sig til hudlæge.
 • En kvinde med alle de nævnte symptomer, som desuden også er overvægtig med æblefacon.

Hvordan stilles diagnosen PCOS?

Diagnosen kræver, at man opfylder to af tre kriterier.

 • PCO ved ultralydsscanning, det vil sige mere end 20 ægblærer (follikler) på én eller begge æggestokke og/eller volumen på mere end 10 ml (jf. ovenstående). Typisk vil lægen også tage en blodprøve for at måle koncentrationen af hormonet AMH (Anti Müllersk Hormon), som dannes i ægblærerne.
 • Forhøjede mandlige kønshormoner i blodet eller synligt ved øget behåring og/eller uren hud.
 • Mangelfuld ægløsning, som viser sig ved lange intervaller (mere end 35 dage) mellem menstruationerne eller mindre end 8 menstruationer per år.

Når man skal vurdere, om en kvinde har PCOS, måler man ud over de mandlige kønshormoner også hypofysehormonerne FSH, LH, TSH samt prolaktin og kønshormonerne østrogen og progesteron. Disse målinger kan vise, om symptomerne kan skyldes andre årsager end PCOS.

Hvordan behandles PCOS?

Hos overvægtige kvinder med manglende ægløsning på grund af PCOS er den primære behandling livstilsændring med kostomlægning og motion. Hvis menstruationsmønstret ikke normaliseres efter vægttab, er det nødvendigt med hormonbehandling til modning af æg. Samme behandling gives til normalvægtige, hvor manden har normal sædkvalitet.

I første omgang vil man starte med en mild tabletbehandling i fem dage og ved ultralydsscanning følge vækst af ægblærerne, som er et udtryk for ægmodning.

Hvis der ikke sker ægmodning med denne behandling, vil man starte en hormonbehandling med daglige doser af hormonet FSH. Dette hormon skal gives som indsprøjtning i underhuden, men kan tages af kvinden selv. Det er vigtigt, at specialister tager sig af denne behandling, idet dosis er afgørende for en tilfredsstillende respons. På den ene side ønsker man modning af æg, men på den anden side ikke for mange æg og dermed risiko for tvillinger eller trillinger. Nogle kvinder kan ligeledes have gavnlig effekt af metformin, som er et stof, man normalt anvender ved diabetes, men her gives på grund af insulinresistens.

Hvis manden har nedsat sædkvalitet, er behandlingen, som hos alle andre, reagensglasbehandling.

Med den rette behandling til kvinder med PCOS er der gode chancer for graviditet og fødsel af raskt barn. Gravide kvinder med PCOS bør dog følges tæt i graviditeten, da de har øget risiko for komplikationer som for eksempel sukkersyge, forhøjet blodtryk og svangerskabsforgiftning.


Du har fravalgt en eller flere cookies, hvilket kan påvirke visse udvidede funktioner på siden.