Intresseområden sparade.
Tack, din epostadress är nu registrerad.
Nyhed | Kønssygdomme

4 spørgsmål om klamydia

Spørgsmålene om den udbredte kønssygdom klamydia er mange: Gør det altid ondt, er der langvarige følger, og findes der en sikker hjemmetest? Få svarene her.


Offentliggjort: 8. November 2018

Spørgsmålene om den udbredte kønssygdom klamydia er mange: Gør det altid ondt, er der langvarige følger, og findes der en sikker hjemmetest? Få svarene her.

En af de mest udbredte kønssygdomme i Danmark er klamydia. Klamydia er en infektion i kroppens slimhinder, som overføres ved seksuel kontakt med en anden, der er smittet med bakterien. Her får du svarene på fire typiske spørgsmål om sygdommen.

Læs også: Hvad er kønssygdomme?

1. Gør det altid ondt?

Klamydia kan gøre ondt, men ikke altid. Når symptomerne viser sig, er det typisk ved urinrørsbetændelse hos mænd og udflåd, svie og kløe ved vandladning hos kvinder.

Størstedelen oplever dog ingen symptomer, og derfor kan man gå med sygdommen længe uden at vide det, hvis man har ubeskyttet sex og ikke tjekkes regelmæssigt.

2. Kan man kun få klamydia ved samleje?

Klamydia smitter fra person til person, hvis der ikke bruges kondom ved samleje i skede eller endetarm. Men det kan også smitte ved tæt berøring af kønsorganer, for eksempel ved oralsex. Man kan derfor også få klamydia i svælget.

Læs også: Hvad er kondylomer?

3. Kan klamydia give langvarige effekter?

Ja, hvis man går rundt med ubehandlet klamydia, kan sygdommen hos mænd give bitestikelbetændelse, mens kvinder risikerer betændelse i æggelederen. I værste tilfælde kan kvinder blive sterile af sygdommen.

4. Findes der en hjemmetest for klamydia?

  • Der findes forskellige hjemmetest for klamydia, hvor man selv kan sende en prøve ind til en analyse på et laboratorium. Efter man er smittet, vil der ofte gå 5-21 dage, før man vil opleve symptomer fra sygdommen, siger farmaceut Lotte Benzon hos Apopro Online Apotek.

Hvis man køber en hjemmetest, vil der medfølge en frankeret svarkuvert, som man sender afsted til laboratoriet. Der går 1-3 dage før laboratoriet modtager testen, og så går der cirka 24 timer, før man får svar. Svaret kan man tjekke online med en kode, der følger med testen.

  • Hvis man får et positivt svar, skal man til lægen, så man kan få udskrevet antibiotika-tabletter til behandling, siger farmaceut Lotte Benzon.

Læs også: Kondomer - værd at vide

Gode råd fra apoteket

Ubehandlet klamydia kan give langvarige følger, siger farmaceut hos Apopro online apotek, Lotte Benzon. Har man mistanke om, at man kan være smittet, er det derfor vigtigt at lade sig teste.

Få flere nyheder om sundhed i Netdoktors nyhedsbrev


Kilder: Farmaceut Lotte Benzon ved Apopro Online Apotek, Sex og samfund og Netdoktors egen side: Klamydia-infektion.

Tilmeld dig vores nyhedsbreve!

Du kan til enhver tid afmelde vores nyhedsbreve ved at klikke på linket i bundet af nyhedsbrevet. Her kan du læse mere om Netdoktors privatlivspolitik .

Kommentér denne artikel

Der er endnu ingen kommentarer på denne side


Du har fravalgt en eller flere cookies, hvilket kan påvirke visse udvidede funktioner på siden.