Intresseområden sparade.
Tack, din epostadress är nu registrerad.
Nyhed | Kønssygdomme

Smitten med gonorré stiger - men hvorfor?

Flere steder i Europa har man set en stigning i antallet af gonorrétilfælde. Læs mere her.

Offentliggjort: 6. Marts 2024

Flere steder i Europa har man set en stigning i antallet af gonorrétilfælde. En ny undersøgelse fra Statens Serum Institut viser, at det er helt særlige varianter af sygdommen, som er i stigning - og at disse varianter hyppigere rammer unge, heteroseksuelle kvinder.

Gonorré er én blandt flere kønssygdomme, som man kan risikere at få, hvis ikke man gør brug af kondom. I de seneste år er gonorré blevet mere udbredt, og i den forbindelse igangsatte Statens Serum Institut en undersøgelse, der skulle stille skarpt på gonorrébakterien og dens udbredelse.

Særlige bakterietyper florerer

Selvom man kunne fristes til at tro, at gonorré dækker over en enkelt type af bakterie, findes der flere varianter af gonorrébakterien. Det nye studie peger på, at særlige typer af gonorrébakterien har været i stigning i Danmark de seneste år, og at typerne typisk florerer blandt unge, heteroseksuelle kvinder - og mere specifikt er særligt kvinderne i Midt- og Nordjylland ramt.

Ifølge Statens Serum Institut skal flere undersøgelser nu kortlægge, hvordan disse særlige typer af gonorré udbredes.

Hvor kan man blive testet?

Alle har mulighed for at blive testet for gonorré ved egen læge, men der findes også andre muligheder. Hvis du af den ene eller anden grund ikke ønsker at tage til egen læge, kan du eksempelvis opsøge:

Klinikker for sexsygdomme: Sex og Samfund har lavet en liste over, hvilke sexsygdomsklinikker der findes i Danmark. Her kan man både blive testet og få rådgivning. Du kan finde listen her.

Checkpoint: AIDS-fondet står bag tilbuddet Checkpoint. Tilbuddet henvender sig især til unge og LGBT+-personer. Hos Checkpoint kan du booke en tid til test for klamydia og gonorré, hvor du selv udfører testen i en testkabine. Samtidig kan du også snakke med rådgivere, som er vant til at snakke om seksualitet og krop.Checkpoints klinikker findes i:

  • København
  • Aalborg
  • Aarhus
  • Odense

Kilder: Statens Serum Institut, Sex og Samfund og AIDS-fondet

Se en oversigt over Netdoktors nyhedsbreve og tilmeld dig her

Tilmeld dig vores nyhedsbreve!

Du kan til enhver tid afmelde vores nyhedsbreve ved at klikke på linket i bundet af nyhedsbrevet. Her kan du læse mere om Netdoktors privatlivspolitik .

Kommentér denne artikel

Der er endnu ingen kommentarer på denne side


Du har fravalgt en eller flere cookies, hvilket kan påvirke visse udvidede funktioner på siden.

Annons