Intresseområden sparade.
Tack, din epostadress är nu registrerad.
Fakta | Prævention

Naturlige østrogener kontra østrogen kemisk fremstillet i laboratoriet

Naturligt østrogen bliver brugt til behandling af symptomer i overgangsalderen, mens p-piller er baseret på kemisk fremstillet østrogen.

Opdateret: 17. Februar 2020

Hvad er østrogen?

Østrogener er en gruppe af kvindelige kønshormoner, som efter puberteten produceres af kvindens æggestokke. Østrogen er det primære kvindelige kønshormon og er ansvarlig for udvikling af de kvindelige kønskarakteristika, for eksempel udvikling af bryster, fordeling af kropsfedt og vækst af livmoder.

I løbet af menstruationscyklus varierer koncentration af østrogen i kvindens blod på en forudsigelig og regelmæssig måde, og sammen med det andet kvindelige kønshormon, progesteron, styres opbygningen af livmoderslimhinden, så den efter ægløsningen er parat til at modtage et befrugtet æg. Er ægget ikke befrugtet, afstødes livmoderslimhinden som en menstruationsblødning, og cyklus gentages. Ved overgangsalderen, når menstruationerne ophører, falder koncentrationen af østrogener i kvindens blod. Det kan give generende bortfaldssymptomer for nogle kvinder.

Hvad er østrogener kemisk fremstillet i laboratoriet?

I p-piller er siden 1960 anvendt østrogen udviklet i laboratoriet i form af ethinylestradiol, som kemisk er tæt beslægtet med det naturlige østrogen (østradiol). I p-piller kombineres østrogen med kemisk fremstillet gestagen, som er erstatning for det naturlige progesteron, og som er det hormon, der er hovedansvarlig for hæmningen af ægløsningen.

Østrogendelen af p-pillen virker stabiliserende på livmoderslimhinden, og på den måde får p-pillerne deres gode blødningskontrol. Man havde fra begyndelsen af p-pillernes historie en ambition om at anvende naturligt østrogen og eksperimenterede hermed, men der skulle bruges alt for store doser for at sikre stabilt blødningsmønster, så store doser at det gav for mange bivirkninger, specielt i form af væskeophobning, kvalme og øget udflåd.

Ethinylestradiol optages hurtigere fra tarmen og virker længere i kroppen end det naturlige østrogen. En bivirkning ved ethinylestradiol er, at nedbrydningen af hormonet i leveren kan udgøre en større belastning for leveren end nedbrydningen af naturligt hormon. Affaldsprodukterne fra ethinylestradiol udgør et problem for miljøet, fordi hormonet, når det lækkes til spildevand, påvirket dyrearterne. Hos visse fiskearter findes misdannelser og forstyrrelser i kønsudviklingen. Den alvorligste bivirkning ved ethinylestradiol er blodpropsrisikoen. Risikoen for blodprop er direkte afhængig af hvor meget ethinylestradiol, der gives (dosis). Mængden af ethinylestradiol er fra 1960 og frem til 2019 reduceret til kun 15 procent af den først anvendte mængde.

Hvad er naturligt fremstillet østrogener?

Kvindens egne østrogener består af østradiol, østriol og østron. Af disse er østradiol det mest virksomme. Til behandling af symptomer i overgangsalderen har man typisk brugt naturlige østrogen. I den eneste p-pille på markedet, der indeholder naturligt østrogen, anvendes østradiolvalerat, der hurtigt og fuldstændigt optages af tarmen og spaltes til østradiol og valerianesyre. I denne p-pille anvendes doser af naturligt østrogen, som kun svarer til en fjerdedel af østrogenindholdet i de p-piller, der indtil nu er anvendt. At det har været muligt at fremstille en p-pille med så lavt østrogenindhold skyldes, at det gestagen, der kombineres med østradiolvalerat, er meget virksomt og effektivt forhindrer ægløsning.

Hvornår får man enten kemisk fremstillede eller naturlige østrogener?

Til fremstilling af medikamenter, som skal erstatte stoffer, som kroppen selv fremstiller, vil man foretrække at anvende naturlige stoffer, som man kender sikkerheden og effekten af. Som ovenfor nævnt har man anvendt naturligt østrogen i præparater mod overgangsaldersymptomer, mens det indtil nu ikke har været muligt at anvende det naturlige østrogen i svangerskabsforebyggende præparater. Den mulighed findes nu, men alle foreløbige undersøgelser af den nye p-piller tyder på, at der ikke er stor forskel i sikkerhed og effekt – ej heller i bivirkninger med den nye p-pille. Teoretisk set skulle der være forskel i sikkerheden til fordel for det nye præparat på grund af:

  • den lave dosis østrogen

  • den mindre påvirkning af leveren

  • den mindre påvirkning af miljøet

Om dette viser sig at være tilfældet, vil kun flere års erfaring med præparatet kunne vise. Når kvinden i samråd med lægen skal vælge p-pille, har alle p-piller samme høje sikkerhed og samme kontraindikationer, hvoraf den vigtigste er, om der er tendens til blodpropper i familien eller hos kvinden.

De andre hensyn, man kan vægte, er:

  • om man ønsker en meget sikker blødningskontrol?

  • om man ønsker et præparat, som kan tages uden pause (blødning)?

  • om der eventuelt er behov for behandling af uren hud?

De forskellige p-piller indeholder forskellige gestagener og har forskellig bivirkningsprofil. Der kan derfor være tale om en afprøvningsperiode, indtil man finder den rette p-pille for den individuelle kvinde.

Udsigt for fremtiden

Forskningen i p-piller vil fortsætte og bedre gestagener med hensyn til potens og bivirkninger vil blive udviklet. Vi har indtil nu kun erfaring med p-piller, der indeholder kunstigt fremstillet østrogen (ethinylestradiol). Fremtiden vil sikre undersøgelser og erfaring med p-piller med naturligt østrogen. Det vigtigste lige nu er ikke at tage fremtidens resultater på forskud og begynde at ordinere p-piller til kvinder med kontraindikationer f.eks. i form af tendens til blodpropper.


Du har fravalgt en eller flere cookies, hvilket kan påvirke visse udvidede funktioner på siden.