Intresseområden sparade.
Tack, din epostadress är nu registrerad.
Fakta | Prævention

P-sprøjte til kvinder

P-sprøjte hører til blandt de sjældnest anvendte forebyggende midler for kvinder. Hver tredje måned får man en hormonindsprøjtning hos lægen.

Opdateret: 27. April 2020

Hvad er en p-sprøjte?

P-sprøjten er en indsprøjtning af gestagen hormon, (et af hormonerne i p-piller, hormonet i hormonspiralen), som gives i musklen i endeballen og virker svangerskabsforebyggende i tre måneder. Der indsprøjtes 3 ml.

Metoden er ikke særlig populær. Indsprøjtningen er smertefuld, og metoden kræver, at man skal til lægen hver tredje måned. Medicinen er på recept, og man skal derfor selv hente medicinen på apoteket og tage den med til lægen, sygeplejersken eller jordemoderen, som så foretager selve indsprøjtningen. Under omstændigheder, hvor det ikke er muligt for kvinden at hente medicinen på apoteket (Grønland, Afrika, krigszoner) må de på klinikken, der administrerer indsprøjtningerne, have medicinen liggende. Det er ofte under sådanne forhold, p-sprøjten anvendes.

Er metoden sikker og hvilke bivirkninger er der ved brug af p-sprøjten?

P-sprøjten har en høj sikkerhed, men giver en del bivirkninger. De fleste, der prøver p-sprøjten, får udtalte blødningsforstyrrelser. Enten hyppige blødninger og pletblødninger eller lange perioder helt uden menstruation.

P-sprøjten er et såkaldt højdosisgestagenpræparat. Den store dosis gestagen hæmmer udviklingen af ægblærerne i æggestokkene. Det betyder, at der bliver produceret mindre østrogent hormon. Når der er mindre østrogent hormon til rådighed, er der risiko for afkalkning af knoglerne. Knogletætheden i knoglerne (BMD – Bone Mineral Density) nedsættes med cirka fem procent om året ved brug af p-sprøjte. Det er ikke en afkalkning, der hos ellers raske unge kvinder giver risiko for knoglebrud, og knogletætheden normaliseres, når behandlingen med p-sprøjten stopper. Man skal dog tænke over varigheden af behandlingen og kvindernes alder og statur (se nedenfor).

En anden bivirkning til p-sprøjten er nedsat stemningsleje eller depression, som i nogle opgørelser rapporteres til at forekomme hos op til 60 procent af de kvinder, der anvender p-sprøjten.

Hvordan virker P-sprøjten?

Gestagen hormon – i de mængder, som findes i p-sprøjten – blokerer kvindens cyklus. Ægudviklingen i æggestokkene ophører, og der kommer ingen ægløsninger. Derfor har metoden en så høj sikkerhed.

Når man stopper med p-sprøjten, kan der gå op til ni måneder, før man kan blive gravid

Hvem egner P-sprøjten sig til

P-sprøjten egner sig til kvinder, der ikke kan huske at tage en pille hver dag og som efterspørger høj sikkerhed. Metoden anvendes også til kvinder, der ikke selv har så godt styr på at beskytte sig, men stadig forstår vigtigheden af det og kan og vil medvirke til indsprøjtningerne.

I Danmark bruges p-sprøjten stort set kun af kvinder, for hvem der ikke er andre muligheder for forebyggelse.

Hvem bør P-sprøjten ikke anvendes af?

Tynde kvinder, der ryger, bør ikke anvende p-sprøjte. Det skyldes, at rygning øger risikoen for knogleafkalkning, og at kvinder uden et normalt fedtlag under huden ikke producerer østrogen i deres fedtvæv (som andre gør). Man skal også tænke på kvindens alder (knogleafkalkning accelereres med alderen) og varigheden af behandling.

Kvinder, der har tendens til depression, skal ikke anvende p-sprøjten.

Endelig kræver metoden, at kvinden har adgang til hver tredje måned at konsultere en sundhedsprofessionel, der kan give indsprøjtningen.

P-sprøjten beskytter ikke mod seksuelt overførte sygdomme.


Du har fravalgt en eller flere cookies, hvilket kan påvirke visse udvidede funktioner på siden.