Intresseområden sparade.
Tack, din epostadress är nu registrerad.
Fakta | Seksualitet

Hvordan taler man om seksuelle problemer?


Opdateret: 10. Juni 2005

Mænds sundhed handler om mange forskellige ting, men en central del handler om seksualiteten. Mange mænd har stadig svært ved at erkende det og søge hjælp, hvis de har problemer.

Hvordan taler man om seksuelle problemer?

Cirka hver femte mand i alderen 18-88 år er utilfreds med sit aktuelle seksualliv. Men meget få gør noget ved det. For mange patienter er seksualiteten stadig et tabu, og ikke mindst mænd oplever det ofte som skamfuldt og krænkende at skulle erkende et seksuelt problem.

”Mange mænd har desværre tarzan-agtige vrangforestillinger om, hvad de skal præstere. Det vil sige, at de ser sig selv som usårlige individer, der for enhver pris skal kunne klare sig selv. At søge hjælp for seksuelle problemer stemmer ikke overens med dette billede. Det er ’feminint’ og pinligt. Derfor er det vigtigt at afdramatisere og komme frem med budskabet om at det ikke er ualmindeligt at have problemer – og at der som regel er hjælp at få”, siger læge Christian Graugaard, formand for Sex og Samfund.

Som mand er det derfor først og fremmest vigtigt at erkende, at man har et problem, tale åbent om det og søge hjælp for problemet. ”Det er enormt ærgerligt at vi ikke er nået længere på den front, fordi der faktisk er god hjælp at hente både mod rejsningsbesvær og mod andre seksuelle problemer”, siger han.

Hvad kan årsagen være til seksuelle problemer?

Seksuelle problemer kan både skyldes stress, hæmninger og samlivsproblemer, men der kan også være fysiske årsager til problemet. Derudover kan sygdom og behandling ofte nedsætte den seksuelle trivsel.

Forekomsten af rejsningsproblemer stiger med alderen. Hos ældre mænd er der typisk fysiske årsager til problemet. Det er selvfølgelig vigtigt at udelukke underliggende lidelser som type 2-diabetes, forhøjet blodtryk etc. inden man begynder at behandle for rejsningsproblemer. Hos yngre mænd er det langt oftere nervøsitet og præstationsangst, der er årsag til problemet.

Hvor går man hen?

  • For nogle mænd kan det være en hjælp at starte med at fremlægge problemerne i et anonymt forum, for eksempel en debat på nettet.

  • Det er også vigtigt at søge forståelse hos partneren, som jo naturligvis før eller siden vil opdage at der er noget galt.

  • Man kan gå til sin egen læge og hvis det er et problem bør man overveje at skifte ham ud.

Hvad gør man som partner?

Som partner til en mand med seksuelle problemer er det naturligvis vigtigt at være en kærlig og lydhør partner. ”Kvinder skal huske på, at mænd ofte har et anderledes ordforråd end dem, og at de er mere forbeholdne. De skal hjælpes på vej”, siger Christian Graugaard. Man skal derfor give plads til, at mænd kan formulere sig på en anden måde og måske hellere vil afreagere på andre måder end med ord. Det er vigtigt at huske at ting tager tid.

Hvordan påvirker den nye manderolle seksualiteten?

Der har været talt meget om, at manderollen er i bevægelse i disse år. Det byder på nye muligheder og nye former for maskulinitet, men også PÅ forvirring. Mange mænd føler sig utrygge og får problemer med seksualiteten. De ved ikke, hvad de skal gøre af sig selv, fordi der bliver stillet andre forventninger fra både kvinder og gennem mediebilledet.

Mand – kend din krop

Dem der gerne vil vide mere om mandens sundhed og sygdomme kan se frem til at mændene nu også får deres egen udgave af kend din krop-bogen cirka 30 år efter, at kvinderne fik deres ’kvinde kend din krop’. Bogen skal ikke blot beskæftige sig med sundhed. Den kommer også til at handle om, hvad mænd kan lide at bruge sig selv til – herunder sex og sport – og om, hvordan kulturelle og sociale forhold spiller ind i forholdet mellem mand og krop.

De fem forfattere bag bogen er idrætsforsker Hans Bonde, fysiolog Jørn Wulff Helge, seksualforsker Christian Graugaard, alle tre fra Københavns Universitet, samt chefpsykolog Svend Aage Madsen fra Rigshospitalet og aldersforsker Kaare Christensen fra Syddansk Universitet.

Tilmeld dig vores nyhedsbreve!

Du kan til enhver tid afmelde vores nyhedsbreve ved at klikke på linket i bundet af nyhedsbrevet. Her kan du læse mere om Netdoktors privatlivspolitik .


Du har fravalgt en eller flere cookies, hvilket kan påvirke visse udvidede funktioner på siden.