Annonce

Av mine bihuler - sådan slipper du fri af smerterne

Det føles som om kraniet er ved at sprænge, og du kan næsten ikke være i dig selv af trykkende smerte. Bihulebetændelsen er lig med ekstrem smerte, men der er råd at hente.

Ansigtet er spændt, det trykker omkring øjnene og kinderne, og måske smerten endda kan mærkes helt ned til tænderne. Der er noget, der ulmer bag ansigtets facade, og det kan være ganske hæsligt. Bihulebetændelse kan føles som en forkølelse, der har taget overhånd, og det er faktisk oftest også forkølelsen, der bliver startskuddet til en hård omgang bihulebetændelse. For når næseslimhinden hæver op, sættes der en stopper for den fri passage af luft, slim og væske, og så er det at forkølelsen kan udvikle sig til en bihulebetændelse. Er betændelsen kraftig, kan den være akkompagneret af feber og eventuelle synlige hævelser over de betændte bihuler, og du kan risikere at være sengeliggende op til to uger.

Undgå virusangreb

Den bedste måde du kan undgå bihulebetændelse på er ved at undgå at blive forkølet. At tro at du helt kan gå fri af forkølelse er måske utopisk, men du kan gøre en del for at minimere risikoen for, at du bliver ramt. Dels handler det om, at du bør prioritere din sundhed, så dit immunforsvar er stærkt og kampklar. Dels handler det om at undgå virusangreb så vidt muligt. Et nys fra en kollega, et inficeret dørhåndtag eller en tur i børnehaven kan være startskuddet til forkølelse, men har du styr på håndhygiejnen og undgår du for meget nærkontakt, er du lidt bedre rustet mod angreb.

Lad ikke forkølelsen udvikle sig

Skulle du alligevel blive ramt af forkølelsen har du sikkert fokus på, hvor hurtigt og smertefrit du kan komme igennem den. Har du tendens til ondt i bihulerne og bihulebetændelse bør fokus være at sikre, at der er så fri passage i luftvejene som muligt. Det kan nemlig mindske risikoen for at forkølelsen udvikler sig til bihulebetændelse. Det kan derfor være en god idé at rense næsen med saltvand og indånde damp samt anvende næsespray, der får hævelsen i næsen til at aftage, så du undgår at slimen ligger og ulmer og udvikler sig til bihulebetændelse. Den bedste måde at anvende næsesprayen på er efter afrensning, så næsen er ren og modtagelig. Dette kan gøres op til tre gange dagligt. Hertil er det en god idé at sove med hovedet højt, da denne stilling også er med til at sikre bedre passage i luftvejene.

Når skaden er sket

I nogle tilfælde er det umuligt at gardere sig mod bihulebetændelse – uanset hvor sund du er, og hvor strategisk du forholder dig til din forkølelse. Men selv om bihulebetændelsen er hæslig, kan du gøre dit for at mindske smerterne, og her gælder mange af de samme råd som ved forkølelse.

  • Rens med saltvand flere gange dagligt, så næse og bihuler holdes rene og der kommer bedre flow.
  • Brug næsespray op til tre gange dagligt for at mindske hævelser og skabe bedre passage og afløb for det slim, der ligger i bihulerne.
  • Drik masser af væske, da dette medvirker til at den seje slim i bihulerne bliver mere medgørlig.
  • Supplér eventuelt med smertestillende, for at lette smerten fra trykket i bihulerne.
  • I nogle tilfælde bør bihulebetændelse behandles med antibiotika. Kontakt din læge for at få rede på, om din bihulebetændelse skal behandles med antibiotika eller ej

Forbrugerinformation for Otrivin Ukonserveret, Otrivin Junior Ukonserveret og Otrivin Menthol Ukonserveret. Otrivin Ukonserveret, Otrivin Junior Ukonserveret og Otrivin Menthol Ukonserveret indeholder xylometazolin. Virkning: Anvendes ved forkølelse med tilstoppet næse og bihulebetændelse. Virker efter få minutter og i op til 12 timer. Dosering: Børn 2-5 år: Otrivin Junior Ukonserveret: Under opsyn af en voksen. 1 pust i hvert næsebor 1 til 2 gange dagligt (hver 8-10 time) er normalt tilstrækkeligt. Må højst bruges i 10 dage. Overskrid ikke et maksimum på 3 pust i hvert næsebor dagligt. Børn 6-11 år: Otrivin Junior Ukonserveret: Under opsyn af en voksen. 1–2 pust i hvert næsebor 2 til 3 gange dagligt i højst 10 dage. Overskrid ikke et maksimum på 3 pust i hvert næsebor dagligt.

Bør ikke anvendes til børn under 2 år pga. risiko for overdosering med centralnervesystems-depression til følge. Voksne og børn over 12 år: Otrivin Ukonserveret: 1 pust i hvert næsebor 3 gange dagligt efter behov, i højst 10 dage. Overskrid ikke et maksimum på 3 pust i hvert næsebor dagligt. Bivirkninger: Afhængigt af behandlingsvarighed kan det forventes at 3-8 % af behandlede, oplever en eller flere af følgende bivirkninger: Almindelige: Svie i næse og svælg, tør og irriteret næseslimhinde, nysen, brænden, nasal-sekretion, hovedpine, kvalme samt brændende fornemmelse på applikationsstedet. Ikke-almindeligt: Tilstoppet næse især efter hyppig eller langvarig anvendelse. Sjælden: Gastrointestinalt ubehag. Meget sjælden: Systemiske, allergiske reaktioner (angioødem, udslæt, kløe) rastløshed, søvnløshed, træthed, synsforstyrrelser, takykardi eller uregelmæssig puls. Forsigtighedsregler: Behandling af længere varighed mere end 10 dage kan medføre hævelse af næseslimhinden og hypersekretion på grund af øget sensibilitet i cellerne. Bør ikke anvendes ved overfølsomhed over for et af indholdsstofferne, efter operationer igennem næsen eller munden, ved glaukom med snæver kammervinkel eller ved kronisk inflammation i næsen med meget tør næseslimhinde (rhinitis sicca eller atrofisk rhinitis). Bør kun anvendes af gravide og i ammeperioden efter aftale med lægen. Anvendes med forsigtighed og kun efter lægens anvisning ved hyperthyreoidisme, diabetes mellitus, forhøjet blodtryk, hjerte-karsygdomme, vandladningsproblemer på grund af forstørret prostata, depression samt til patienter, der er i behandling med MAO-hæmmere eller har været det inden for de sidste to uger. Pakningsstørrelser: Otrivin Ukonserveret 1 mg/ml, Otrivin Menthol Ukonserveret 1 mg/ml, 10 ml; Otrivin Junior Ukonserveret 0,5 mg/ml, 10 ml. Inden brug af produktet, bør vejledningen i og på pakningen læses grundigt. GlaxoSmithKline Consumer Healthcare A/S, tlf: 44 86 86 86 – www.otrivin.dk. Dato for produktresumé 08/2016.

Annonce