Intresseområden sparade.
Tack, din epostadress är nu registrerad.

Bihuler

Bihulerne er små hulrum, der findes i ansigtsskelettet. Bihulerne producerer en smule slim, som ved hjælp af små afløbsgange løber ud i næsehulen. Afløbsgangene kan blive forstoppet ved forkølelse eller allergi, som kan give bihulebetændelse.

Opdateret: 8. December 2022

Hvad er er bihulerne?

Bihulerne er små hulrum, der findes i ansigtsskelettet. Der findes fire par bihuler - nemlig kæbehuler, pandehuler, sibenscellerne samt kilebenshulerne. Bihulerne producerer en smule slim, som ved hjælp af små afløbsgange løber ud i næsehulen. Afløbsgangene kan blive forstoppet ved forkølelse eller allergi, og det kan give bihulebetændelse.

Bihulerne set fra siden og forfra.
Istockphoto

Kan bihulerne blive syge?

Der er mange, der oplever at få bihulebetændelse. Hvis man for eksempel er forkølet eller har allergi, bliver næseslimhinden hævet, og udløbet fra bihulerne bliver næsten lukket helt til. Hvis det sker, ophobes der slim inde i bihulerne, og det kan give bihulebetændelse. Bihulebetændelse er meget almindeligt og behandles oftest med en næsespray.

Meget sjældent kan man få kræft i bihulerne. Bihulekræft er forbundet til rygning.

Hvad bruges bihulerne til?

Bihulernes funktion bliver stadig diskuteret, men man ved, at de spiller en rolle i at:

  • Nedsætte kraniets vægt, de luftfyldte hulrum er lettere end knogle.
  • De øger stemmens genklang, derfor kan man ved bihulebetændelse synes, at ens stemme lyder anderledes end normalt.
  • Isolering af skrøbelige strukturer, da der kan ske hurtige temperatur ændringer i næsen (hvis man for eksempel går uden for en vintermorgen)
  • Gøre den luft, man indånder, fugtig og varm.

LÆS MERE OM BIHULERNE

Tilmeld dig vores nyhedsbreve!

Du kan til enhver tid afmelde vores nyhedsbreve ved at klikke på linket i bundet af nyhedsbrevet. Her kan du læse mere om Netdoktors privatlivspolitik .


Du har fravalgt en eller flere cookies, hvilket kan påvirke visse udvidede funktioner på siden.

Annons