Annonce

”Tandproblemet er mere almindeligt, end vi tror”

Din almindelige mad kan medføre tanderosion. Det kan – i værste tilfælde – gøre, at din emalje forsvinder for altid. Her er symptomerne, du skal passe på.

Har du fået en rundere overflade på tænderne eller matte og misfarvede gule tænder? Eller er dine tænder blevet tyndere, og er tandhalsen begyndt at kunne ses? Eller lider du af generende isninger i tænderne?

Så kan du være ramt af tanderosion - eller syreangreb, som det også hedder. Dette indebærer, at emaljen slides væk. Når emaljen først er forsvundet, kan den ikke gendannes igen, og det er dermed mere sandsynligt at få isninger i tænderne.

- Hvis emaljen er væk, så er den væk for altid, siger tandlægen Marie Lindgren.

Hvis man ingen foranstaltninger træffes, kan tandlægebehandling kræves for at beskytte de ramte tænder. I ekstreme tilfælde kan skaden på tanden være så stor, at den skal hives ud.

Almindelige fødevarer er problemet

Næsten halvdelen af alle voksne rammes af tanderosion. Hvis ikke du bliver behandlet, kan tanderosion lede til:

  • Misfarvede tænder eller tænder med mørkegule nuancer
  • Gennemsigtige tænder som ser blanke eller gennemsigtige ud, især omkring tyggeoverfladen
  • Små sprækker eller rynker omkring tandkanten
  • Større følsomhed som følge af, at små fordybninger, som har dannet sig på tandoverfladen, og fordi det underliggende tandben fritlægges i større omfang.

Tanderosion eller syreangreb sker naturligt, når vi spiser. Almindelige fødevarer som sodavand, juice, vin, visse frugter og grøntsager, samt balsamicoeddike indeholder syre, som kan blødgøre emaljen og medføre, at den slides væk.

Børst ikke for hårdt

Hvis du spiser eller drikker syreholdigt mad og drikke fire gange om dagen eller mere, øger du risikoen for tanderosion.

- Tanderosion er et stort problem og mere almindeligt, end man tror. Det er ikke farligt, men det er ikke behageligt, siger tandlægen Marie Lindgren.

Eftersom emaljen ikke kan gendannes, hvis den først er forsvundet, gælder det om at forsøge at forebygge problemet. Dette kan du gøre således:

  • Børst ikke for hårdt
  • Start ikke det samme sted hver gang
  • Børst ikke tænderne direkte efter et indtag af surt/sødt

Pro-Emalje er en emaljeplejende tandpasta, som er lavet specielt til at beskytte mod tanderosion ved anvendelse to gange dagligt. Den mindsker samtidig den isnende følelse, som tanderosion kan medføre. Snak med din tandlæge om, hvordan du bedst kan beskytte din emalje.

Varemærker ejet af eller licenseret til GSK. ©2018 GSK eller dennes licensgiver. CHDK/CHSENO/0003/18

Annonce