Intresseområden sparade.
Tack, din epostadress är nu registrerad.
Fakta | Sunde børn

Barnets opvækst i puberteten

Vi siger, at puberteten er årene omkring det tidspunkt, hvor en pige får sin første menstruation, og en dreng sin første sædudløsning. Forud er der i et par år sket ændringer både kropsligt og følelsesmæssigt.

Opdateret: 1. Februar 2000

Hvad er puberteten ?

Vi siger, at puberteten er årene omkring det tidspunkt, hvor en pige får sin første menstruation , og en dreng sin første sædudløsning.

Hvilke ændringer i forholdet til forældrerne sker i puberteten?

Forud er der i et par år sket ændringer både kropsligt og følelsesmæssigt. Længdevæksten øges pludseligt i en slutspurt, før den igen aftager og ophører omkring 18 års alderen. I puberteten ændrer barnet holdning til forældrene. De kræver samtidig en ændring i forældrenes holdning til sig selv.

Forældrene opfattes som håbløse, irriterende og gammeldags. Til gengæld oplever forældrene måske deres barn som irriterende, næsvist og vrangvilligt. Det er en tid, der helt naturligt kan give anledning til konflikter. Gennem puberteten fortsætter denne udvikling, og konfrontationerne mellem børn og forældre kan godt fortsætte.

At der opstår spændinger og kontroverser forældre og børn imellem er altså helt naturligt og uundgåelig. Og det er nok snarere sådan, at man kan blive helt betænkelig, hvis der slet ingen konflikter er. Barnet fortrænger måske sine problemer.

Hvis børn fortsætter i denne fortrængte rolle, kan de som voksne individer måske få vanskeligheder med at etablere en tilfredsstillende form for kontakt til andre mennesker.

Hvordan opfatter barnet sig selv i puberteten?

I puberteten opfatter børn sig selv som disharmoniske. De er lede og kede af deres udseende. De føler sig kejtede, klodsede og frem for alt generte og usikre.

Stemmen går i overgang hos drengene, uren hud og bumser gør ikke situationen lettere - tværtimod. At gå til læge med disse problemer tænker kun de færreste på og selv på opfordring fra forældrene sker det sjældent.

I puberteten udvikles barnets til et kønsmodent individ. Kønsorganerne vokser, kroppen ændrer form, behåringen starter og brysterne udvikles hos pigerne og skægvæksten hos drengene.

I puberteten ønsker børnene frem for alt at ligne alle de andre. Derfor føles det som en stor ulykke for de piger, der får deres menstruation som de første i klassen, og som først får bryster. For drengene er det dem, der først får hårvækst i skridtet.

Puberteten - barn eller voksen?

Puberteten er en modsætningernes tid. Den unge er præget af vekslende følelser. På den ene side barn - den anden side voksen. Gruppefællesskab med jævnaldrende styrker selvtilliden og usikkerheden bag det at ligne de andre i påklædning, interesser og handlemåde.

Selv om puberteten primært er en tid, hvor den unge gennemløber en frigørelsesproces, er forældrenes støtte af umådelig betydning. De fungerer både som et sikkerhedsnet og en basishavn, dels som det springbræt, fra hvilket den unge springer ud for til sidst at indtage hele verden.


Du har fravalgt en eller flere cookies, hvilket kan påvirke visse udvidede funktioner på siden.

Annons