Nødprævention (fortrydelsespiller)

Hvornår kan man få brug for nødprævention?

Hvis man har ubeskyttet samleje eller hvis præventionen svigter, for eksempel hvis kondomet går i stykker eller glider af, eller hvis man har glemt at tage sine p-piller, er der risiko for at blive gravid. Hvis man ikke ønsker at løbe denne risiko, kan det måske undgås ved at bruge nødprævention, som findes i form af piller (såkaldte fortrydelsespiller) eller spiral. Pillerne kan købes uden recept på apoteket. Spiral skal sættes op af en læge eller gynækolog (se senere afsnit under nødspiral).

Nødprævention virker ved at hindre graviditet i at opstå. Forskellen fra almindelig prævention er, at nødprævention først kommer i brug umiddelbart efter det ubeskyttede samleje.

Hvad er fortrydelsespiller?

Den enkleste form for nødprævention er fortrydelsespiller. Der findes to typer piller:

  1. Det ene præparat (NorLevo, Levodonna eller Frivelle indeholder en stor dosis kvindeligt kønshormon (gestagen), det er den samme type hormon, som findes i p-piller og mini-piller.
  2. Det andet præparat (EllaOne) indeholder en slags antihormon.

For gestagen-præparaterne (NorLevo, Levodonna eller Frivelle gælder det, at det er vigtigt at tage pillen snarest muligt efter det ubeskyttede samleje af hensyn til effekten. Det skal helst ske inden for 12 timer, men helt op til 72 timer efter, er der stadig mulighed for at forhindre graviditet. Det vil sige: Jo før, jo bedre. Pillen virker kun i forbindelse med det aktuelle samleje i modsætning til "nødspiralen" (se senere). Pillen reducerer risikoen for graviditet med 85 procent, hvis den tages straks og korrekt. Det andet præparat (EllaOne) kan tages op til fem døgn efter det ubeskyttede samleje og har lige så stor effekt som gestagenpræparatet, men virker også bedst, jo hurtigere efter samlejet den tages.

Begge typer piller virker ved at udskyde ægløsningen så længe, at sædcellerne ikke længere er i stand til at befrugte et æg.

EllaOne er virksomt i længere tid end Norlevo og Levodonna, men er også noget dyrere. Begge midler fås i håndkøb på alle apoteker. Grundig information om brug og virkning gives på apoteket og i vedlagt produktbeskrivelse. Spørg, hvis du er i tvivl om brugen. Der er én tablet i en pakke.

Skulle det alligevel vise sig, at du er kommet for sent med fortrydelsespillerne, sker der ingen skade på fosteret ved at have taget pillerne.

Annonce (læs videre nedenfor)

Hvordan tages 'fortrydelsespiller'?

  • Tag tabletten straks eller hurtigst muligt efter ubeskyttet samleje. Drik samtidigt lidt vand, eller spis lidt mad for at mindske den kvalme, som pillerne kan give

  • Hvis du kaster op inden for tre timer efter, at du har taget pillerne, bør du gentage behandlingen, det vil sige tage en tablet mere. Måske har du også brug for et middel mod kvalme.

  • Senest tre uger efter det ubeskyttede samleje er det en god idé at tage en graviditetstest, specielt hvis du ikke har haft en menstruationslignende blødning. Det er også tilrådeligt, når du ved, at du ikke er blevet gravid at få en tid hos din læge til at drøfte fremtidig prævention.

  • Hvis du har haft ubeskyttet samleje, skal du også tænke på, om der er risiko for, at du er blevet smittet med en sexsygdom som for eksempel klamydia.

Har fortrydelsespiller bivirkninger?

Man kan opleve brystspænding, kvalme, opkastninger, hovedpine og måske blødning. Husk, at behandlingen skal gentages, hvis man kaster op indenfor tre timer.

Nødprævention fører ofte til blødningsuregelmæssigheder, så menstruationen kommer for tidligt eller for sent. Hvis der bruges nødprævention flere gange i samme periode, øges denne risiko yderligere.

Ved blødningsuregelmæssigheder, specielt hvis blødningen udebliver, skal man kontakte sin læge med henblik på undersøgelse for at udelukke graviditet.

Annonce (læs videre nedenfor)

Kan man bruge fortrydelsespiller i stedet for anden prævention?

Nej. Fortrydelsespiller er kun en nødløsning. De kan ikke bruges som fast prævention. Heller ikke selv om man kun har samleje en gang imellem. Man kan heller ikke regne med, at pillerne beskytter mod graviditet ved ubeskyttet samleje senere i samme periode.

Nødprævention bør ikke bruges flere gange i samme cyklus, da de store doser af hormon giver ubehagelige bivirkninger med kvalme, svimmelhed og uvirkelighedsfornemmelse.

Derudover er nødpræventions sikkerhed med hensyn til at undgå graviditet ikke høj nok (85 procent), så risikoen for graviditet er for stor.

Hvad er en 'nødspiral'?

En spiral er en T-formet plastic-stav med kobberbelægning. Den har størrelse og form efter livmoderhulen. Spiral som prævention oplægges i kvindens livmoderhule i forbindelse med en gynækologisk undersøgelse hos lægen.

En "nødspiral" er en ganske almindelig kobberspiral. Den virker på samme måde. Hvis spiralen oplægges senest fem dage efter et ubeskyttet samleje, er den i stand til at hindre en graviditet i at udvikle sig. Med "nødspiralen" er kvinden samtidig beskyttet mod graviditet de næste fem år. Spiralen er næsten 100 procent sikker, hvis den opsættes i tide, det vil sige indenfor fem døgn.

Det er vigtigt at være opmærksom på eventuelle symptomer i ugerne efter oplægning af spiral. Hvis man får smerter eller blødning, skal man tale med sin læge om det, idet spiralen ikke beskytter mod eventuel graviditet uden for livmoderen. Man bør under alle omstændigheder gå til kontrol hos sin læge nogle uger efter oplægning af spiralen for at få sikkerhed for, at alt er i orden.

Hvad nu, hvis nødpræventionen ikke virker?

Hvis det viser sig, at man trods nødprævention alligevel er blevet gravid, skal man tage stilling til, om man ønsker abort, eller om man vælger at få barnet. Man skal tale med sin læge om det så snart som muligt. Man har også ret til en støttesamtale hos sin læge eller andet sted. Lægen kan henvise til dette, hvis man er i tvivl om sin beslutning.

Kontakt sex-linien for telefoninsk rådgivning om sex og nødprævention.

Læs mere om PRÆVENTION

Sidst opdateret: 07.10.2015

Medicin som kan anvendes