Annonce

Ekkokardiografi

Hvad er ekkokardiografi?

Ekkokardiografi betyder ultralydsundersøgelse af hjertet. Ved hjælp af lydbølger kan man se hvordan hjertekamrene og hjerteklapperne fungerer.

Hvem får foretaget ekkokardiografi?

Stort set alle hjertepatienter får udført en ekkokardiografi. Undersøgelsen udføres altid hos patienter som er indlagt med en blodprop i hjertet. Alle patienter med hjertesvigt får udført en ekkokardiografi for at vurdere hjertets pumpeevne og hos patienter med mistanke om hjerteklapsygdom fordi lægen kan høre en mislyd. Ofte er der behov for at tage ekkokardiografi flere gange, for at følge hjertets pumpeevne eller for at se om der kommer forværring ved hjerteklapsygdom .

Hvad anvendes ekkokardiografi til?

Ekkokardiografi anvendes til flere ting, eksempelvis:

  • Undersøge hjertets pumpeevne ved mistanke om hjertesvigt eller efter en blodprop i hjertet .

  • Undersøge om der er forsnævringer eller utætheder ved hjerteklapperne .

  • Undersøge om forkamrene i hjertet har normal størrelse.

  • Undersøge om der er tegn på huller i hjertet eller mistanke om andre medfødte hjertesygdomme.

  • Undersøge for hjertemuskelsygdom, kaldet kardiomyopati.

  • Undersøge om der er væske eller blødning i hjertehinden.

  • Undersøge om hjertets vægge er fortykkede som følge af forhøjet blodtryk .

  • Ved mistanke om betændelse i hjertet.

Hertil kommer flere andre, mere specialiserede undersøgelser for sjældnere hjertesygdomme.

Hvordan udføres undersøgelsen?

Undersøgelsen kan udføres på to måder:

Den mest almindelige kaldes ”transthoracal”. Det betyder at ultralydshovedet bliver holdt over hjertet og bevæget rundt i forskellige retninger. Herved kan man se forkamre (atrier), hjertekamre (ventrikler), hjerteklapper, hjertehinderne udenom hjertet og den nærmeste del af legemspulsåren, aorta. Den transthorakale undersøgelse udføres i sjældne tilfælde mens hjertet belastes – enten ved cykling på en såkaldt sofacykel eller ved at give medicin, som stimulerer hjertet.

I særlige tilfælde kan udføres en ”transøsofagal” ekkokardiografi. Det betyder at ultralydshovedet føres ned gennem spiserøret og holdes lige udfor hjertet. Derved kan man opnå rigtig fine ultralydsbilleder fordi ultralydshovedet er helt tæt på hjertet.

Hvordan forbereder man sig på undersøgelsen?

Almindelig ekkokardiografi, kaldet transthorakal ekkokardiografi, kræver ingen forberedelser.

Ved en transøsofagal ekkokardiografi skal man være fastende forud for undersøgelsen.

Hvordan foregår undersøgelsen?

Ved en ”almindelig” ekkokardiografi skal man have tøjet af overkroppen og selve undersøgelsen foregår mens man ligger ned på venstre side.

Ved en belastnings ekkokardiografi belastes hjertet, enten ved indsprøjtning af medicin som hedder dopamin og stimulerer hjertet, eller ved at patienten ligger og cykler på en såkaldt sofacykel.

Ved en ”transøsofagal” ekkokardiografi føres et lille bøjeligt plastikrør gennem svælget og ned i spiserøret. For at gøre undersøgelsen lettere, sprøjtes lokalbedøvelse ind i svælget, og samtidigt gives der ofte beroligende medicin i en blodåre.

Undersøgelserne tager typisk fra 10 til 30 minutter.

Gør en ekkokardiografi ondt?

En transthoracal ekkokardiografi gør ikke ondt. Og der er ingen fare ved denne undersøgelse.

Hvis der anvendes dopamin, kan man få hjertebanken.

En ”transøsofagal ekkokardiografi” kan godt være ubehagelig fordi røret, som føres ned i halsen, giver opkastnings fornemmelser og reflekser. Det er grunden til at man giver lokalbedøvelse i svælget først.

I meget sjældne tilfælde, under 1 per tusinde personer, kan der gå hul på spiserøret og et akut kirurgisk indgriben kan være nødvendig.

Læs mere om HJERTE OG BLOD

Sidst opdateret: 20.03.2015

Annonce