Annonce

Årebetændelse

Hvad er årebetændelse?

Årebetændelse

Årebetændelse er ikke en helt retvisende betegnelse, da der ikke er tale om egentlig betændelse, men en blodprop med irritationstilstand til følge.

Årebetændelse er ikke en entydig betegnelse. Udtrykket antyder at der foreligger en infektion, som man sædvanligvis forbinder med bakterier og pus, men dette er der ikke ved årebetændelse. Og hvad er så en åre? Det kan være en vene eller en pulsåre (arterie). Udtrykket stammer fra ordene phlebitis, som er en betegnelse for ”betændelse i en vene”, og thrombophlebitis betegner en tilstand hvor der også er en” blodprop i en vene og betændelse”. Men vener kan være dybe og overfladiske. Med andre ord er der en del forvirring omkring udtrykket, som således opfattes på forskellig vis. Betegnelserne stammer fra gamle dage, hvor man troede der var betændelse i venerne. Sygdommen omtales af lægfolk stadig som årebetændelse.

Annonce (læs videre nedenfor)

Hvorfor får man årebetændelse?

Årsagen er at der dannes en blodprop i en vene, hvorved venen udvides. Dette gør ondt. Desuden reagerer vævet både i og udenfor venen med at tiltrække en kaskade af hovedsageligt hvide blodlegemer. Det er de samme celler, som i princippet bekæmper enhver forandring som led i immunforsvaret. Denne proces gør også ondt. Men der er ingen bakterier eller pus. Når denne proces sker i en overfladisk vene på benet eller armen, så er reaktionen meget synlig med ømhed og rødme i et isoleret område. Når de dybe vener rammes så er sygdommen meget mere alvorlig med hævelse af benet, misfarvning og smerter i varierende grad afhængig af blodproppens lokalisation.

Overfladisk årebetændelse

Overfladisk årebetændelse er en blodprop i de overfladiske vener. Overfladiske vener er de vener der ligger tættest på huden og som kan være synlig på huden. Der er også dybe vener, som ligger dybere i kroppen, og er de vener, der kan give dyb venetrombose, DVT (blodprop i de dybe vener).

Annonce (læs videre nedenfor)

Hvorfor får man overfladisk årebetændelse?

Sygdommen skyldes åreknuder (hyppigst), traume eller kateterisation på armen eller hånd med en kanyle til intravenøs væskebehandling (”drop”) eller til medicin samt visse hyperkoagulationstilstande. Herved hindres veneblodets strømning og/ eller venevæggen beskadiges, hvorved en blodprop dannes.

Sygdommen er knap så hyppig som dyb venetrombose, DVT og hyppigere på benet (end i armen, da der dannes åreknuder på benene, som således kan føre til blodpropper. Øget risiko med stigende alder ses.

Hvad er symptomerne på overfladisk årebetændelse ?

Sygdommen er smertende. Der ses rødme og hævelse svarende til venen, som føles hård og varm. Oftest er sygdommen lokaliseret til cirka 5- 10 cm i udstrækning i blodåren (venen), men kan inddrage hele venens længde. Sygdommen kan i cirka 5 % af tilfældene udvikle sig til DVT, blodprop i de dybe vener, med risiko for blodprop i lungen.

Hvordan stilles diagnosen?

Diagnosen stilles vha. en ultralydsskanning til visualisering af selve blodproppen i venen. Udstrækningen (størrelsen) bedømmes, hvilket har betydning for behandlingen. Da sygdommen i nogle tilfælde er ledsaget af DVT, skal undersøgelsen også omfatte de dybe vener, hvis symptomer og tegn peger i den retning.

Hvordan behandles overfladisk årebetændelse ?

Årebetændelse i benet med mindre end 5 cm i udstrækning behandles med smertestillende medicin. Hvis udstrækningen er længere eller beliggenheden er tættere på lysken, dvs. mere end 5 cm væk fra indløbet i den dybe vene skal behandlingen være med blodfortyndende medicin i 45 dage som tabletter for at undgå yderligere vækst af sygdommen og minimere risikoen for DVT og recidiv. Hvis sygdommen er helt klods på overgangen til den dybe vene skal behandlingen forlænges til 3 måneder. Salve/ gel med Heparoinoid eller NSAID kan lindre symptomerne. Støttestrømpe kan ligeledes lindre symptomerne. Hvis et kateter (f.eks. et drop) på armen er årsag til sygdommen må omlægning overvejes. Behandling af åreknuder kan overvejes.

Hvad kan man selv gøre?

Søge læge for at udrede sygdommen og årsagen. Henvisning til hospital kan i visse tilfælde være nødvendigt.

Udsigt for fremtiden

Prognosen er god. Oftest åbner venen sig igen og hele sygdomsforløbet er overstået på nogle få uger. Hvis sygdommen er associeret med DVT rettes behandlingen mod denne sygdom.

Læs mere om HJERTE OG BLOD

Sidst opdateret: 17.11.2021

Seneste brevkassesvar om Hjerte og blod

Har du et spørgsmål til Netdoktors eksperter?

Stil dit spørgsmål her

Annonce