Annonce

Sådan børster man tænder

Når man børster tænder, er det vigtigste, at man fjerner alle bakteriebelægningerne på alle tandflader.

En tand har fem flader. Når tænderne står i tandrækken kan man med tandbørsten fjerne bakterierne på forsiden, bagsiden og tyggefladerne. I mellemrummene/på siderne, der grænser op til de andre tænder, er det oftest nødvendigt med supplerende hjælpemidler (for eksempel tandtråd, tandstikker eller ID-børster).

Hvordan børstes tænderne bedst?

Man kan dele munden op i overkæbe og underkæbe. Yderligere kan man dele overkæben op i højre og venstre side. Det er en god idé at have et system for at huske alle tandflader.

Hvis man starter i højre side af overkæben på den bagerste tand forinden, placerer man tandbørsten på ydersiden og bevæger tandbørsten frem i tandrækken. Når man kommer til fortanden i højre side, flytter man tandbørsten til den bagerste tand og børster nu på indersiden én tand af gangen. Når man igen er ved fortanden, er de to af tandfladerne rene. Tandbørsten placeres igen på den bagerste tand og nu børstes tyggefladerne. På den måde deles mundhulen op i fire kvadrenter.

Man kunne lige så godt starte med bagerste tand i højre side af overkæben og fortsætte til bagerste tand i venstre side. Det har mindre betydning, præcis hvilket system man vælger. Det vigtigste er, at alle tænder børstes grundigt rene.

Der er stor forskel på, hvordan tænderne står i tandrækken, de kan for eksempel stå trangt, og de kan stå spredt. Det er mere krævende at holde tænder rene, som står uregelmæssigt.

Annonce (læs videre nedenfor)

Hvilke bevægelser bruger man ved tandbørstning?

Det er vigtigt, at man bruger små bevægelser. Det kan for eksempel være små cirkelbevægelser eller bittesmå frem og tilbage bevægelser. Man skal IKKE bruge store skurende bevægelser. Tandbørsten skal have mulighed for at komme ind i alle kroge.

Hvilken tandbørste skal man vælge?

Det har ingen betydning hvilket mærke tandbørsten har. Det er derimod vigtigt, at den skiftes ud, når hårene stritter.

Man skal bruge en blød tandbørste, som er skånsom for tandkødet. Børstehovedet skal være lille, så man lettere kan komme til de svært tilgængelige steder.

Skaftet skal passe til den, som skal bruge det. Ved børn skal skaftet være så langt, at den voksne kan få et ordentligt greb. Ved gigtpatienter kan det være en god idé, at skaftet er tykkere end normalt, da man således ikke skal bruge så mange kræfter på at holde om skaftet.

For nogle er en el-tandbørste en rigtig god løsning. Med en el-tandbørste skal man ikke selv bevæge tandbørsten så meget, som ved den traditionelle tandbørste. El-tandbørsten kan være en løsning til folk som har sygdomme i skuldre, arme eller hænder. Børn eller andre, som ikke har så god finmotorik, kan også have glæde af den. El-tandbørsten placeres langs tandkødskanten på hver enkelt tand.

Annonce (læs videre nedenfor)

Hvilken tandpasta skal man vælge?

Der findes forskellige typer af tandpasta. Der er tilsat forskellige stoffer, som har mere eller mindre dokumenteret virkning. Det stof, der er vigtigst og har den mest dokumenterede positive virkning i forhold til forebyggelse af caries, er fluor.

Er flour farligt?

Fluor har også en virkning på følsomme tandhalse. Inden for EU er det vedtaget, at tandpasta højest må indeholde 1500ppm fluor. Børn indtil 12 år må ikke få ubegrænsede mængder af fluor, da øget indtagelse kan give dental-fluorose (øget fluorindhold i tændernes emalje).

Læs mere om tandbørstning af børn her

Hvordan børster man sit tandkød?

Når man børster tænder med manuel tandbørste, skal denne vinkles, så man kommer op på tandkødet. Langs tandkødskanten sidder bakterier, som er vigtige at få fjernet.

Annonce (læs videre nedenfor)

Hvor ofte bør man børste tænder?

Det anbefales at børste tænder to gange dagligt – for eksempel før sengetid og når man er stået op. Dog vil det for manges vedkommende være nok at børste yderst grundigt én gang dagligt.

En grundig tandbørstning er en tandbørstning, hvor tænderne efterfølgende med tungen føles glatte og bløde overalt. Dertil kommer brug af supplerende hjælpemidler (tandstikker, tandtråd, solobørste og så videre.)

Det er vigtigt at være opmærksom på, at tandkødet ikke trækker sig tilbage på grund af mekaniske børsteskader. Denne type skader skal man specielt være opmærksom på, hvis tænderne børstes mange gange dagligt. Det er ikke nødvendigt at anvende tandpasta mere end to gange dagligt.

Hvornår skal man være påpasselig med at børste tænder?

Man bør undgå at børste tænder umiddelbart efter at have indtaget syreholdige føde- og drikkevarer. Det kan for eksempel være sodavand herunder danskvand, citrusfrugter, juice eller ligende.

Man skal også undgå at børste tænder umiddelbart efter opkast. I stedet skal man efter pH-fald skylle munden med vand eller tage et stykke sukkerfrit tyggegummi for at få pH neutral igen.

Kan man holde munden ren på andre måder?

I løbet af dagen er der forskellige ting man kan gøre for at holde munden ren. Dette er speciel vigtig for folk der lider af mundtørhed.

Læs mere her: Sådan holder du munden ren

Læs mere om TÆNDER OG MUND

Sidst opdateret: 07.02.2008

Annonce