Intresseområden sparade.
Tack, din epostadress är nu registrerad.
Fakta | Blodprøver

Triiodthyronin (T3)

Triiodthyronin (T3) er et hormon og undersøges ved kontrol af stofskiftesygdom eller ved mistanke om en stofskiftesygdom.

Opdateret: 16. Januar 2019

P-Triiodthyronin (T3): Hvad betyder P’et?

P står for plasma. Plasma er dem del af blodet der er tilbage, når man har filtreret blodplader samt røde- og hvide blodlegemer fra. Det er i plasmaet, triiodthyronin findes og måles fra.

Hvad er Triiodthyronin (T3)?

Triiodthyronin (T3) er et hormon, der dannes i vævene fra thyroxin (T4). En lille andel af T3 dannes i thyroidea (skjoldbruskkirtlen). Triiodthyronin (T3) er som thyroxin (T4) et stofskiftehormon, der er med til at regulere stofskiftet. Triiodthyronin (T3) frigives til blodet og findes i blodbanen bundet til protein (TBG) eller som frit T3.

Navnet tri-iod-thyronin, T3 henfører til, at hormonet indeholder tre jod molekyler. Hormonet er altså afhængig af, at der bliver tilført jod via kosten.

Hvorfor undersøges Triiodthyronin (T3)?

Triiodthyronin T3 undersøges ved kontrol af stofskiftesygdom eller ved mistanke om en stofskiftesygdom, specielt hvis thyrotropin (TSH) har vist sig at være for høj eller for lav.

Desuden undersøges alle nyfødte for hormonet, da T3 sammen med T4 er vigtigt for en normal udvikling af hjernen. Et for lavt niveau af hormonet i barndommen kan føre til dværgvækst og mental retardering.

Hvad er normale tal for Triiodthyronin (T3)?

Voksne over 18 år:

  • T3 (total): 1,10 - 2,50 nmol/l
  • T3 (frit): 2,2 - 5,4 pmol/L

Hvad betyder et for lavt niveau af Triiodthyronin (T3)?

  • For lavt stofskifte (hypothyreose/myksødem)
  • Langvarig underernæring, for eksempel ved anoreksi
  • Stort proteintab ved for eksempel nyrelidelser

Hvad betyder et forhøjet niveau af Triiodthyronin (T3)?


Du har fravalgt en eller flere cookies, hvilket kan påvirke visse udvidede funktioner på siden.

Annons