Røde øjne kan skyldes en række ting. Hvis der også er puds (betændelse), så skal der sandsynligvis behandles med antibiotikaøjendråber. Børn, der er sat i behandling med antibiotikaøjendråber, må ikke komme i institution før efter to døgns behandling, og de skal have det bedre.
Følg spørgsmålene nedenfor og få indblik i, hvilke spørgsmål vagtlægen typisk vil stille, når du ringer.
Vagtlægen spørger altid om navnet og CPR-nummeret på den person, som henvendelsen drejer sig om.
Nej: I forbindelse med forkølelse kan man også godt få røde øjne. Forkølelsesvirus kan ikke behandles med antibiotika.
Ved forkølelse kan det hjælpe at behandle med næsedråber, der kan åbne til tårekanalen. Du kan rense øjnene med saltvand, en teskefuld salt i et glas vand, så svier det ikke.
Nej: Øjenbetændelse er meget smitsomt.
Hvis du lige er færdig med en behandling, vil lægen oftest foreslå behandling med andre øjendråber. Har du medicin i huset, som du kan bruge? Øjendråber i engangsbeholdere holder sig længe, andre øjendråber har kort holdbarhed.
Et almindeligt husråd er behandling med kamillete, men det er ingen særlig god behandling. Opløs 1 teskefuld salt i et glas vand og rens øjet med det.
Øjenirritation viser sig ofte som røde øjne. Røde øjne kan skyldes for eksempel allergi eller et fremmedlegeme i øjet. Det kan også skyldes infektion med virus eller bakterier. Nogle forkølelsesvirus kan give en stærk øjenirritation, men virus kan man ikke behandle med medicin.
Også svejsning, ophold i klor- eller saltvand, forbrænding ved solariebrug, solbadning eller sygdom kan give røde øjne.
Som tommelfingerregel begynder øjenbetændelse med bakterier i det ene øje, men kan sprede sig til det andet. Typisk er der pus, og øjet er meget rødt. Skyldes øjenbetændelsen virus, er øjnene ikke voldsomt røde. Er begge øjne lidt røde tyder det på allergisk reaktion.
Børn har ofte betændelse i øjnene, som skyldes enten bakterier eller virus, og voksne kan også få en sådan betændelse.
Det er meget smitsomt.
Ved let betændelse kan du rense øjet med en saltvandsopløsning.
Saltvandsopløsning:
- 1 spiseskefuld salt.
- 1liter kogt, lunkent vand.
Hvis du har øjenbetændelse, er det vigtigt at vaske dine hænder ofte for at undgå at smitte andre. Brug gerne håndsprit.
Forbrænding undgås ved at bruge beskyttelsesbriller ved solariebrug og svejsning.
![]() |
|
![]() |
|
Original tekst af Troels Bové, speciallæge i almen medicin og Christel Nellemann, projektkoordinator
Sidst opdateret: 26.11.2018