Annonce

Er en puls på 55 farlig?

Spørgsmål

Kære Netdoktor

Jeg vil gerne høre jeres mening om, om jeg bør få mit hjerte undersøgt. Jeg prøvede for lidt tid siden, af ren nysgerrighed, at måle min hvilepuls. Jeg har sidenhen registreret, at den ligger relativt lavt, ofte helt nede omkring 55, hvilket er under normalen.

Jeg er ikke decideret idrætsudøver, men jeg vil heller ikke mene, at jeg er i dårlig form. Jeg cykler på arbejde hver dag (ca. 10 km om dagen i rask tempo), og dyrker let styrketræning eller yoga et par gange om ugen.

Mener ikke, at jeg oplever symptomer, som kan forbindes med hjertelidelser. Jeg kan godt blive svimmel ind i mellem, når jeg rejser mig hurtigt op, eller hvis jeg dyrke hård styrketræning, men det synes at være forbundet med lavt blodsukker eller væskemangel, da det forsvinder, hvis jeg sørger for at spise eller drikke.

Derudover føler jeg mig ganske sund og rask, men jeg vil alligevel gerne vide, om min lave puls er noget, jeg bør få checket.

Mvh en spørger

Pige/kvinde, 31 år, 174 cm, 60 Kg

Annonce (læs videre nedenfor)

Svar

Hej spørger,

Hjertet slår med en fast rytme som man f.eks. ved håndleddet kan registrer som pulsen. En normal hvilepuls ligger på ca. 60-90 slag/minut. Regelmæssig motion, hvor man får pulsen op, styrker hjertet. På denne måde får man opbygget større kraft af hjertemuskulaturen. Det medfører at hjertet kan udføre det samme arbejde, men med en lavere puls.

En hvilepuls på 55 slag/minut er derfor normalt.

Symptomer på hjertesygdom vil ofte være brystsmerter/ubehag, åndenød, træthed, svimmelhed eller besvimelsestilfælde. Ofte kan symptomerne fremprovokeres ved fysisk aktivitet. Man skal do være opmærksom på at der også kan være andre årsager til disse symptomer. F.eks. kan manglende væskeindtag også medføre svimmelhed under hård fysisk aktivitet.

Venlig hilsen,

Ole Laursen-W.

Speciallæge i almen medicin

Sidst opdateret: 09.04.2019

Annonce