Annonce

Skal man reagere på, at hjertet springer et slag over?

Spørgsmål

Hej!

Jeg oplever en gang imellem noget der føles som at mit hjerte springer et slag over, hvad jeg kan læse mig frem til måske er en ekstrasystole. Det kan ske både i hvile og under aktivitet, nogle gange mærker jeg det flere gange om dagen men der kan også gå flere uger imellem. I det splitsekund det varer føles det som om jeg ikke rigtig kan trække vejret og jeg oplever ofte angst fordi det føles som om at noget er helt galt.

Jeg kan godt have lidt ubehag omkring brystkassen en gang imellem, det bliver jeg selvfølgelig også nervøs for, men det er jeg blevet undersøgt for og der skulle ikke være noget galt.

Jeg fik for ca. et år siden taget en EKG i forbindelse med et forskningsprojekt som var normal.

Mit spørgsmål er nu om jeg burde blive undersøgt videre for dette, eller om du ud fra mine symptomer og baggrund kan fortælle mig at det ikke er noget farligt. Hvis bare jeg er sikker på at det ikke er farligt, kan jeg sagtens leve med det.

På forhånd tak for svar.

Mange hilsner

En spørger.

Pige/kvinde, 26 år, 174 cm, 70 Kg

Annonce (læs videre nedenfor)

Svar

Hej spørger,

Ventrikulære ekstrasystoler (VES) også kaldet ekstra hjerteslag føles typisk som tydelig banken i brystkassen. Det er en godartet tilstand, men kan være så generende at de medfører kontakt til læge. Det er typisk hvis man har længere episoder med hjertebanken. Dette kan komme til udtryk i f.eks. stressede perioder. Den privat praktiserende læge vil typisk måle et hjertediagram (EKG) hvorpå man kan aflæse de ventrikulære ekstrasystoler.

Man vil evt. også kunne se om årsagen er en anden. Hjertediagrammet er en måling af de elektriske impuler som løber gennem hjertet. Et EKG registrerer kun denne aktivitet i få sekunders periode og det er derfor ikke sikkert hjertediagrammet kan be- eller afkræfte diagnosen.

I nogle tilfælde vil man da vælge at lave en længere måling f.eks. 1-2 døgn via henvisning til hjertemedicinsk ambulatorie.

Er man ikke generer af de ekstra hjerteslag gør man ikke yderligere, men er man derimod genereret kan lægen overveje at give medicin som regulerer hjertets rytme. Er der tale om en tilgrundliggende årsag, f.eks. forhøjet blodtryk, skal denne naturligvis behandles.

For en god ordens skyld bør man konsultere sin læge med de beskrevne symptomer.

Venlig hilsen,

Ole Laursen-W.

Kommende speciallæge i almen medicin.

Sidst opdateret: 18.02.2018

Annonce