Intresseområden sparade.
Tack, din epostadress är nu registrerad.
Fakta | Hjerte og blod

Ekstra hjerteslag (Ekstrasystoler, Ventrikulære ekstrasystoler)

Ekstra hjerteslag (ekstrasystoler og ventrikulærekstrasysstole) er hjerteslag, som kommer for tidligt i hjerterytmen.

Opdateret: 18. November 2019

Hvad er ekstra hjerteslag?

Ekstra hjerteslag (også kaldet ekstrasystoler eller ventrikulær ekstrasystole) er et hjerteslag, som kommer for tidligt i hjerterytmen og starter i venstre hjertekammer – i stedet for det normale hjerteslag, som kommer fra hjertets forkammer.

Alle mennesker har ekstra hjerteslag fra nogen få til flere tusinde hvert døgn. Nogle gange kan man mærke dem, andre gange ikke. Som regel er ekstra hjerteslag helt uden betydning, og kan komme ved for eksempel stress, søvnmangel og indtagelse af koffein. I sjældnere tilfælde er det som led i en hjertesygdom.

Ekstra hjerteslag kræver som regel ikke behandling, med mindre de er meget generende eller som led i en hjertesygdom. Behandlingen kan også være at undgå de udløsende årsager såsom stress og koffein.

Hvad sker der ved ekstra hjerteslag?

På trods af at tilstanden kaldes et ekstra hjerteslag, er det sådan set ikke et ekstra slag, men et hjerteslag som udløses for tidligt i den normale hjerterytme.

Den normale hjerterytme afbrydes af det ekstra hjerteslag, som kommer for tidligt og udløses fra et andet sted i hjertet, end ved den normale hjerterytme. Da hjerteslaget kommer for tidligt, er hjertet ikke blevet fyldt helt op med blod, som det plejer, og derfor kommer der faktisk ikke noget blod ud i kroppen med det tidlige ekstraslag, som der ellers gør ved et normalt hjerteslag. Herefter kommer der en pause i hjerterytmen, og efterfølgende genoptages den oprindelige grundrytme.

Hjertet er som beskrevet ikke helt fyldt med blod, når det for tidlige ekstraslag kommer. Til gengæld er hjertet ekstra fyldt med blod ved det første normale hjerteslag efter ekstraslaget, så ved dette normale hjerteslag, skal hjertet pumpe dobbelt så meget blod ud som normalt. Derfor føler nogen det som et særligt kraftigt hjerteslag. Både pausen og det kraftigere hjerteslag kan mærkes.

Hvad er årsagen til, at man får ekstra hjerteslag?

Når blodtrykket er højt vil der typisk komme flere ekstra hjerteslag, og man kan mærke dem tydeligere. Det kan for eksempel være på grund af stress, travlhed, spænding, kaffe eller alkohol. Et andet tidspunkt man typisk mærker de ekstra hjerteslag, er når man er gået i seng, pulsen falder, og man ligger på venstre side, da man her kan mærke hjertet helt tydeligt – og derved mærke ekstraslagene.

Men ekstra hjerteslag kan også opstå på grund af en hjertesygdom, for eksempel på grund af forhøjet blodtryk, åreforkalkning, en tidligere blodprop og hjertesvigt.

I sjældne tilfælde kan de ekstra hjerteslag optræde som løb, det vil sige de kommer hurtigt efter hinanden, hvilket kan være kritisk eller direkte farligt. I værste fald kan det føre til besvimelse eller hjertestop.

Hvordan føles ekstra hjerteslag?

Ekstra hjerteslag kan blandt andet mærkes i brystet som hjertebanken. Nogle kan mærke det som om det hele presser op i halsen, og presser i brystet. Pulsen vil også føles uregelmæssig.

Hvad er symptomerne/faresignalerne ved ekstra hjerteslag?

Ekstra hjerteslag er normale. Hvis man er generet af dem, eller synes det bliver værre, skal man søge læge. Generne eller ubehaget kan være, at man mærker hjertebanken og uro i brystet, eller måske synes man ikke, man kan trække vejret rigtigt igennem. Som omtalt kan ekstraslagene komme i "løb", og det kan føre til, at det sortner for øjnene, eller at man bliver svimmel eller besvimer. Besvimelse bør næsten altid føre til, at man går til læge.

Hvordan stiller lægen diagnosen?

Det vigtigste er at få taget et elektrokardiogram, EKG, som måske kan påvise et ekstra hjerteslag. Det kan den praktiserende læge som regel tage.

Hvis ikke der lige er et ekstra hjerteslag, når man er hos lægen, kan man tage en såkaldt Holtermonitorering. Det vil sige, at man får et apparat på, som optager hjerterytmen i et, to eller flere døgn.

Hvis det stadigvæk ikke giver svar, findes der apparater, som kan registrere hjerterytmen i op til flere uger.

Hos personer med flere ekstra hjerteslag end normalt vil man måle blodtryk, stofskifte og i reglen lave en ekkokardiografi, det vil sige ultralydsundersøgelse af hjertet.

I nogle tilfælde vil man også udføre en arbejdstest for at se, om de ekstra hjerteslag udløses af belastning af hjertet.

Hvis der er mistanke om, at de ekstra hjerteslag skyldes kranspulsåreforkalkning, vil man eventuelt udføre en CT-scanning af hjertet eller en koronararteriografi.

Tilmeld dig vores nyhedsbreve!

Du kan til enhver tid afmelde vores nyhedsbreve ved at klikke på linket i bundet af nyhedsbrevet. Her kan du læse mere om Netdoktors privatlivspolitik .

Hvordan behandler man ekstra hjerteslag?

I de fleste tilfælde skal man slet ikke gøre noget – det er nok at få at vide, at der ikke er hjertesygdom.

Det kan også være, at man skal holde sig væk fra kaffe eller alkohol, hvis man har erfaring for, at det netop er det, som udløser ekstraslagene.

Hvis de ekstra hjerteslag stadigvæk er meget generende, kan man behandle med betablokkere, som er det mest effektive middel til at regulere hjertets rytme.

Hvis ekstraslagene skyldes forhøjet blodtryk eller andre hjertesygdomme, skal disse hjertesygdomme først og fremmest behandles.

Hvad kan man gøre for at forebygge ekstra hjerteslag?

Et sundt liv hvor man motionerer, er slank, undgår for meget alkohol, kaffe og tobak, eventuelt også undgår stress, er den bedste måde at forebygge ekstra hjerteslag på.

Hvad kan man selv gøre mod ekstra hjerteslag?

På samme måde som man kan forebygge ekstraslag, kan man også dæmpe ubehaget ved dem, når de er der. Lev efter de almindelige sundhedsråd, og undgå alkohol, tobak samt kaffe.

Udsigt for fremtiden

Hvis det bare er enkelte tilfælde med ekstra hjerteslag, vil de næsten altid forsvinde igen – og man mærker kun til dem i en eller flere perioder af sit liv.

Andre gange forsvinder de ekstra hjerteslag, når de faktorer, som udløser eller forværrer dem, forsvinder. Det kan for eksempel være stress på arbejdet eller i privatlivet.

Hvis de ekstra hjerteslag skyldes hjertesygdom, afhænger fremtiden af muligheden for at behandle sygdommen. Generelt er lægerne blevet bedre og bedre til at behandle hjertesygdomme – både med operationer og medicin.


Du har fravalgt en eller flere cookies, hvilket kan påvirke visse udvidede funktioner på siden.