Annonce

Hvad giver smerter i tåen?

Spørgsmål

Kære Netdoktor.

Jeg er over de sidste par måneder begyndt at døje med smerter i min tå ved siden af lilletåen på højre fod. Det er forskelligt hvornår og hvordan smerten viser sig, men en ting er den samme hver gang - smerten lader til at "starte" i det led der sidder under trædepuden/forfoden.

Det gør som regel ondt uanset om jeg går, står eller løber. De eneste tidspunkter jeg ikke mærker nogen smerte er når jeg enten skøjter eller når jeg ligger eller sidder ned. Hvis jeg bøjer eller strækker min tå stråler smerten igennem hele tåen og ned til leddet og gør meget ondt. Hvis jeg trykker på leddet og vrikker med tåen samtidig med gør det også ondt, men bliver jeg ved længe nok lindrer smerten en smule.

Jeg træner ishockey to gange om ugen og spiller kamp næsten hver weekend. Jeg har forsøgt mig med gode såler både i mine skøjter og løbesko, men det lader ikke til at virke. Jeg har forsøgt at holde pause i to uger og aflaste min fod så meget som muligt, dog uden forbedring.

Jeg undersøger og læser gerne om ting for forhåbentlig at kunne få en forståelse for hvad det er der gør ondt, og det hyppigste forslag er nedsunken forfod - dog synes jeg ikke umiddelbart at jeg oplever helt det samme som de symptomer der beskrives. Min fod har på ingen måde ændret sig i udseende, hverken i svang eller tæer. Det er heller ikke hele min forfod der gør ondt, men Kun det ene led.

Hvad kunne et kvalificeret bud være på sådan et træls tå-problem?

Med venlig hilsen

En spørger

Pige/kvinde, 24 år, 165 cm, 50 Kg

Annonce (læs videre nedenfor)

Svar

Kære spørger

Nedsunken forfod kunne være en mulighed, som du skriver hvor man ofte vil have ondt svarende til leddet under trædepuden . Dog oftest ikke som du forklarer det. Tåen ved siden af lilletåen kaldes 4. tå, mens storetåen er 1. tå.

Der findes en lidelse der hedder Morbus Freiberg, hvor der sker en forandring i leddet, som medfører smerter. Man ved ikke præcis hvad der sætter denne lidelse i gang, men det kunne være høj aktivitet.

Det er dog oftest tå nr. 2, denne lidelse rammer, men den ses også både på 3. og 4. tå. Et røntgen billede ville kunne afsløre dette. Du kunne vel også i forbindelse med ishockey have fået et lille stressbrud i tåen/mellemfodsknoglen. Dette kan ikke nødvendigvis ses på et røntgenbillede.

Hvis du er meget generet, så få din læge til at kigge på foden

Med venlig hilsen

Hans Gad Johansen

Speciallæge i ortopædkirurgi

Sidst opdateret: 24.01.2019

Annonce