Intresseområden sparade.
Tack, din epostadress är nu registrerad.

Kronisk hovedpine og migræne

Kronisk hovedpine beskriver en række forskellige typer hovedpine, der optræder mere end halvdelen af månedens dage.


Opdateret: 1. Marts 2023

Fakta om kronisk hovedpine og migræne

 • Hovedpine er kronisk, når den varer mindst 15 dage om måneden i mindst tre måneder.
 • Migræne er kronisk, når man har den i mindst otte dage om måneden.

Hvornår er hovedpine og migræne kronisk?

Kronisk hovedpine er hovedpine, der varer mindst 15 dage om måneden i tre måneder eller mere. Ved migræne er den kronisk, når man har den i mindst otte dage om måneden.

Kronisk hovedpine kan i meget sjældne tilfælde skyldes en alvorlig livstruende sygdom som hjernesvulst, men for langt de fleste er der tale om en godartet tilstand som:

Kronisk spændingshovedpine

Spændingshovedpine er dobbeltsidig, hvilket vil sige, at smerterne optræder i begge sider af hovedet. Hovedpinen er af pressende eller trykkende karakter.

Ca. 1-3 procent af verdens befolkning lider af kronisk spændingshovedpine

Hvad er symptomerne?

Symptomerne på spændingehovedpine er:

 • Hovedpinen varer fra timer til konstante
 • Enten lydfølsomhed, lysfølsomhed eller mild kvalme
 • Ikke moderat-svær kvalme eller opkastninger.

Hvorfor får man kronisk spændingshovedpine?

Spændingshovedpine kan udløses af uhensigtsmæssige arbejdsstillinger, stress eller slitage af ryggen.

Hvordan behandler man kronisk spændingshovedpine?

Hvis noget af hovedpinen skyldes spændinger i nakken eller ryggen, kan lægen henvise til en fysioterapeut. Træning af korrekt kropsholdning kan forebygge en del af hovedpinen.

Man kan også behandle kronisk spændingshovedpine akut med håndkøbsmedicin af typen Paracetamol eller NSAID. Ved forebyggende behandling kan man i samråd med sin læge bruge et tricyklisk antidepressiva (amitriptylin).

Hvad kan jeg selv gøre ved kronisk spændingshovedpine?

Det er en god idé at være opmærksom på uhensigtsmæssige arbejdsstillinger og få rettet dem op.

Kronisk hovedpine ved medicinoverforbrug

Både almindelige håndkøbshovedpinepiller og de stærkere smertestillende piller og migrænemedicin kan forårsage en slags kronisk forgiftningshovedpine, hvis medicinen tages 10 dage eller mere per måned. Denne forgiftningshovedpine svinder betydeligt igen efter nogle uger efter ophør med smertestillende medicin.

Medicinoverforbrug er ofte en overset årsag til hovedpine.

Hvad er symptomerne på hovedpine ved medicinoverforbrug?

Symptomerne på hovedpine ved medicinoverforbrug ligner symptomerne ved spændingshovedpine:

 • Hovedpinen kan vare fra timer til at være konstant.
 • Enten lydfølsomhed, lysfølsomhed eller mild kvalme
 • Ikke moderat-svær kvalme eller opkastninger.

Hvorfor får man kronisk hovedpine ved medicinoverforbrug?

Ved brug af almindelige håndkøbssmertestillende mere en 15 dage per måned (og for receptpligtige mere end 10 dage per måned) gennem mere end tre måneder, er der risiko for at man udvikler medicinoverforbrugs-hovedpine.

Hvordan behandler man kronisk hovedpine ved medicinoverforbrug?

Hvis der er tale om hovedpine på grund af medicinoverforbrug, er udsigterne til en væsentlig bedring god, hvis man holder en pause med den smertestillende medicin i et par måneder. Ofte vil hovedpinen svinde både i styrke og sværhedsgrad, ligesom man igen bliver modtagelig for smertestillende medicin i afmålte doser.

Under ophør eller udtrapning af smertestillende er der risiko for, at man får abstinenssymptomer eller rebound-hovedpine. Sidstnævnte vil sige, at man får hovedpine under udtrapning eller ophør af medicinen, men den forsvinder igen efter 2-10 dage.

Hvad kan jeg selv gøre ved kronisk hovedpine ved medicinoverforbrug?

Undgå overforbrug af smertestillende medicin Anvend højst smertestillende medicin to dage om ugen i gennemsnit.Afhængig af hvilken medicin man har brugt mod hovedpinen kan man enten ophøre brat eller udtrappe. Man kan evt. få anden medicin for at hjælpe på udtrapningssymptomerne.

Kronisk hovedpine efter hjernerystelse

Når man får hjernerystelse, bliver hjernens funktioner kortvarigt påvirket. Det rammer ca. 2.000 i Danmark årligt, og 5-20 procent af dem har efter 1 år stadig symptomer, f.eks. kronisk hovedpine.

Hvordan behandler man kronisk hovedpine efter hjernerystelse?

Der findes endnu ingen tilfredsstillende behandling for hovedpine efter hjernerystelse og lignende ulykker, men den kan aftage over tid, om end det kan tage mange måneder eller endda år for enkelte personer før hovedpinen bedres.

Kronisk migræne

Hyppige migræneanfald følges ofte af en lettere hovedpine de øvrige dage i måneden, og det er vigtigt, at man erkender de forskellige typer hovedpine, da behandlingen er meget forskellig.

Kronisk migræne vil sige man har migræne mindst 8 dage pr. måned.

Hvad er symptomerne på kronisk migræne?

Symptomerne på migræne er:

 • Varighed på mellem 4-72 timer og mindst to af følgende symptomer:
  1. Moderate/svære smerter eller forværring ved fysisk aktivitet
  2. Halvsidig smerte
  3. Pulserende smerte.
 • Kvalme/opkast eller lyd-/lysoverfølsomhed

Hvordan behandler man kronisk migræne?

Ved kronisk migræne kan man starte forebyggende behandling.

Nyere behandlinger med antistoffer (CGRP-antistoffer) og botox mod migræne bruges på nuværende tidspunkt er det kun personer, hvor alt anden behandling har svigtet eller givet svære bivirkninger, der kan modtage disse typer af behandling.

Hvad kan jeg selv gøre ved kronisk migræne?

Det er vigtigt at starte anfaldsbehandling hurtigt, hvis du lider af kronisk migræne. Det er vigtigt at få information om, hvordan man håndtere anfald, at medicin skal tages hurtigt, lytte til kroppen, ikke være fysisk aktiv m.m. Derudover er det vigtigt at arbejde på en accept af, at man har en kronisk sygdom.

Læs mere: Migræne

Tilmeld dig vores nyhedsbreve!

Du kan til enhver tid afmelde vores nyhedsbreve ved at klikke på linket i bundet af nyhedsbrevet. Her kan du læse mere om Netdoktors privatlivspolitik .

Hvornår skal man søge læge?

Bliver hovedpinen gradvist værre og værre, og tilkommer der påvirkning af synet, hørelsen, den psykiske tilstand eller førligheden, skal man søge læge med henblik på yderligere undersøgelse.

Hvordan stiller lægen diagnosen?

Lægen stiller diagnosen ved en omhyggelig beskrivelse af hovedpinens start, varighed og symptomer og den anvendte medicin samt en undersøgelse af patienten, hvor øjne, reflekser, kraftudfoldelse og blodtryk blandt andet registreres.

Ofte vil patientens løbende registrering af hovedpinen i en dagbog eller kalender være meget nyttig for lægen. Du kan finde en hos Dansk Hovedpine Selskab.

Er der mistanke om anden sygdom eller tilstand, der kan forklare hovedpine, kan der foretages scanning, blodprøver og andre undersøgelser.

Hvordan behandles kronisk hovedpine og migræne?

Personer med kronisk hovedpine kan ofte have glæde af at starte en forebyggende behandling – det vil sige en type tabletbehandling, som skal tages hver eneste dag, uanset om man har hovedpine eller ej.

Ofte anvender lægen medicin, der også anvendes til blodtryksforhøjelse, epilepsi eller depression, men disse midler har også en god effekt på kronisk hovedpine.


Du har fravalgt en eller flere cookies, hvilket kan påvirke visse udvidede funktioner på siden.