Annonce

Hvorfor dør man af at brække hoften?

Spørgsmål

Kære Netdoktor

Efter et fald fik jeg et hoftebrud og derefter indsat et nyt hofteled. Som følge af det, fik jeg konstateret knogleskørhed, som jeg så har læst om på jeres sider her.

Det var skræmmende at kunne læse at 12-20 pct. dør inden for det første år efter hoftebrud.. Kan I give en forklaring på hvad det er, der kan føre til de dødsfald??

Venligst

En Spørger

Pige/kvinde, 73 år, 164 cm, 96 Kg

Annonce (læs videre nedenfor)

Svar

Kære Spørger

Jeg kan godt forstå hvis du bliver lidt utryg ved at læse sådan nogle oplysninger.

Den primære forklaring på det høje antal døde er at mange der pådrager sig et hoftebrud er i dårlig almen tilstand inden de pådrager sig bruddet.

Hvis man i forvejen er svækket på flere punkter p.g.a. svær sygdom, enten fysiske skavanker eller demens kan enhver form for operation være en stor belastning. Efter et hoftebrud kan det i sådanne tilfælde også være svært at komme ud af sengen og i gang med genoptræning, hvilket er meget vigtigt, både for funktionen af hoften og for helbreddet i almindelighed. Ved langvarigt sengeleje kan der tilstøde komplikationer såsom lungebetændelse eller blodpropper i benene.

Så hvis man er "rask og rørig" inden uheldet, er risikoen væsentlig mindre. Men, ofte fungerer benet ikke så godt som før man fik hoftebruddet, selv efter en vellykket operation.

Med venlig hilsen

Hans Gad Johannsen

Speciallæge i Ortopædkirurgi

Sidst opdateret: 08.09.2020

Annonce