Annonce

Har min klamydia-infektion skadet mig?

Spørgsmål

Hej Netdoktor!

Jeg skriver fordi jeg føler det svært at spørge egen læge direkte.

Sagen er den, at jeg i starten af året blev testet positiv for klamydia og min partner og jeg blev behandlet med det samme efterfølgende og er clean begge to i dag.

Nu undrer det mig bare, hvor længe man skal have gået med klamydia før det kan lede til at man er steril? Jeg har døjet med problemer såsom udflåd det meste af 2014,15 og 16 inden det gik op for mig, at det kunne være klamydia hele tiden? Jeg døjer stadig med samme udflåd selvom jeg ikke længere har klamydia.

Har jeg behandlet det for sent?

Kan udflåd også være fra noget andet?

Hvordan ved man hvor længe man har haft klamydia?

Mvh. en spørger

Pige/kvinde, 25 år, 160 cm, 85 Kg

Annonce (læs videre nedenfor)

Svar

Hej spørger

Det er nu snart et år siden, du fik konstateret og blev behandlet for klamydia og I er begge to “clean” i dag, fortæller du. Så langt, så godt. Men infektionen kan selvfølgelig komme igen, hvis én af jer - “udefra” - bliver smittet igen. Lad det nu også være.

Dit spørgsmål går da også mere på sygdommens natur.

Altså: Klamydiainfektion opstår ved smitte i forbindele med seksuel kontakt med én, der er er smittet i forvejen.

Ret lusket, fordi infektionen ikke nødvendigvis giver symptomer. Hverken hos ham eller hende.

Hvor længe, du har gået med din klamydiainfektion, er altså ikke så let at afgøre, med mindre du har helt check på dit sexliv - "hvem og hvornår" for eksempel.

Du tæller selv - lidt usikkert - tilbage til 2014. Så ja, du kan - teoretisk set - godt være gået rundt med klamydia i flere år.

Det er blandt andet derfor der til stadighed bliver talt med store bogstaver om nødvendigheden af undersøgelse, hvis man udsætter sig for usikker sex - det er skiftende partnere uden brug af kondom. Klamydia er let at konstatere og let at behandle. Så hvis du har mistanke om at være blevet smittet - adfærd og/eller symptomer - skal du sige til med det samme.

Det er en kendt sag, at klamydia kan føre til bitestikelbetændelse hos mænd og underlivsbetændelse hos kvinder. Underlivsbetændelsen kan i værste fald skade æggelederne med sterilitet til følge. Men det er heldigvis sjældent det sker.

Dog, netop fordi klamydiainfektionen i nogle tilfælde kan opføre sig lusket umærkelig, kan man godt forestille sig, at langvarig, ubehandlet infektion formentlig giver en større risiko for varig skade på æggelederne.

Jeg kan ikke give dig svar på, om infektionen har medført skade på dine æggeledere. Men som sagt, så er det kun nogle få procent af dem, der har haft klamydia, der oplever følger efter infektionen. Og hvorfor skulle det netop være dig, som “ikke en gang" har haft symptomer på underlivsbetændelse.

OK, udflåd kan godt være tegn på klamydia, men kan også skyldes så meget andet. Og som du selv siger, så har du hverken mere eller mindre udflåd nu end tidligere.

Prøv om du kan slå det med klamydia ud af hovedet, men tal med din læge, om der kan gøres noget ved dit udflåd, som generer dig. Mange venlige hilsener

Erik Fangel Poulsen

Speciallæge i kvindesygdomme

Sidst opdateret: 18.01.2018

Annonce