Annonce

Skal man være bekymret for sinusarytmi?

Spørgsmål

Hej Netdoktor

Jeg er en kvinde på 40 år. Jeg er bekymret for om jeg fejler noget med mit hjerte. For ca 3 år siden fik jeg foretaget en holter måling over 2 døgn. Målingen blev vurderet som normal.

Jeg har nu opdaget at man i målingen konstaterede "sinusarytmi". Jeg har læst en del og kan se at der findes forskellige slags sinusarytmi. Generelt bliver det betegnet som en ufarlig tilstand, men fx respiratorisk sinusarytmi hos voksne/ældre lyder til at kunne type på hjertesygdom. Jeg døjer mest med svimmelhed og lidt snøren sammen i halsen/trykken for brystet - og tit er min puls ret lav... når jeg sidder ned, ligger den ofte nede omkring 53.

Min læger ser ikke umiddelbart grund til bekymning. Men jeg er ikke overbevist.

Hvad tænker du/I?

På forhånd mange tak for svar.

Mvh Den bekymrede

Pige/kvinde, 40 år, 178 cm, 68 Kg

Annonce (læs videre nedenfor)

Svar

Hej Den bekymrede,

Hvis man har mistanke om hjertesygdom vil man ofte hos sin praktiserende læge få foretaget et hjertediagram (EKG). Det foregår ved at man ligger på et leje med afklædt brystparti og får sat ledninger hen over brystet. Disse måler den strøm som naturligt løber gennem hjertet. Målingen giver mange informationer om hjertet.

En arytmi vil sige at hjertet ikke slår med et fast rytme. Sinusarytmi er en normalvariant og er ufarlig. Den skyldes at hjertet slår en anelse hurtigere når man trækker vejret ind.

Normalt ligger hvilepulsen mellem 60-90 slag /minut. Hvis man er i god form er hvilepulsen ofte lidt lavere. Det skyldes at motion, med høj puls, styrker hjertemuskulaturen således at hjertet i hvile kan yde det samme blot med lavere puls.

Venlig hilsen,

Ole Laursen-W.

Sidst opdateret: 13.04.2019

Annonce