Annonce

Bekymret for bivirkninger ved p-piller

Spørgsmål:

Jeg er en pige på 14 år og har en tendens til at få cyster. Jeg har været indlagt på hospitalet to gange i påsken, og jeg har kun haft menstruation siden jul. Udover det har jeg meget kraftige menstruationssmerter, så min læge har anbefalet mig at begynde at tage p-piller. Jeg er bare meget nervøs for bivirkninger, for jeg har fået at vide, at man kan få blodpropper, depression, humørsvingninger, vægtforøgelse og at jeg måske ikke bliver højere. Jeg vejer 57 kg og er 167 cm. Jeg har det meget dårligt med mit udseende i forvejen, så det går mig meget på, hvis jeg ikke bliver højere og kommer til at veje mere. Hvad skal jeg gøre? 

Svar:

Hvis det er din læge, der har anbefalet dig at tage p-piller, så må man stærkt gå ud fra at han kender din sygehistorie og derfor har anbefalet det på et informeret grundlag. P-pillerne vil højst sandsynligt hjælpe mod de stærke smerter, du har. Blodpropper på grund af p-piller er der tidligere set, men ikke særligt ofte og det er ofte forbundet med nogle risikofaktorer, som jeg er sikker på at din læge har talt med dig om.

Der er nogle, der tager på i vægt, men slet ikke alle, og der kan du heldigvis selv styre, hvor meget du vil tage på i vægt. Spiser du mere end du forbrænder, så tager du på. Men du har normal vægt og højde.

Humørsvingninger er der mange kvinder, der får omkring ægløsningen, men om du synes det bliver for voldsomt eller udvikler depression, så skal du jo blot holde pause eller skifte. Du må tale med din egen læge om disse bekymringer. Jeg ville heller ikke være bekymret for din højde, da du har en pæn højde og kun er 14 år. Du er altså ikke færdigudviklet endnu.

Bedste hilsner

Alexandra Gheorghe, læge.

Sidst opdateret: 20.06.2016




Annonce