Intresseområden sparade.
Tack, din epostadress är nu registrerad.
Nyhed | Prævention

P-piller: Er der forskel på mærkerne?

Har du prøvet at få udleveret et nyt p-pillemærke, hver gang du står på apoteket for at købe en ny pakke? Og har du undret dig over det? Du er garanteret ikke den eneste. Læs med her, og bliv klogere på p-piller.

Offentliggjort: 23. September 2020

Har du prøvet at få udleveret et nyt p-pillemærke, hver gang du står på apoteket for at købe en ny pakke? Og har du undret dig over det? Du er garanteret ikke den eneste. Læs med her, og bliv klogere på p-piller.

Du står på apoteket i færd med at købe en ny pakke p-piller. Farmaceuten bag skranken spørger dig pænt, om du bare skal have den billigste, og af ren refleks svarer du ja. Da du kommer ud af apoteket, får du kigget ordentligt på pakken og indser, at det da vist ikke er det samme mærke, som du plejer at få. Er der mon sket en fejl? Har det nogen betydning? Er der overhovedet forskel på p-pille-mærkerne?

Virker situationen bekendt? Nu kan du heldigvis komme din undren til livs.Netdoktor har spurgt farmaceut ved online-apoteket Apopro Imran Asli Biyik om p-piller og forskellen mellem mærkerne.

Læs også: Spørgsmål og svar om prævention

Kort om p-piller

P-piller er en præventionsmetode, som man kan benytte, hvis man gerne vil undgå at blive gravid. Man får pillerne på recept af sin læge.

P-piller indeholder to hormoner, østrogen og gestagen, der regulerer menstruationscyklussen og forhindrer ægløsning. På den måde beskytter de mod graviditet. Østrogen er et kvindeligt kønshormon og findes naturligt i kroppen. Gestagen er et kunstigt fremstillet hormon, der efterligner et andet hormon, progesteron. Progesteron findes naturligt i kroppen.

Læs også: Vi glemmer kondomet

Generationer og mærker

Ifølge Imran Asli Biyik gør det ikke skade at skifte mellem mærkerne.

Hun siger, at man skelner mellem generationer af p-piller - ikke mærker. Der er tre generationer af p-piller: generation 2, 3 og 4. Der har førhen været 1. generations-p-piller, men de forhandles ikke længere.

Det, der adskiller generationerne fra hinanden, er mængden og typen af gestagen i pillerne. Gestagen er som bekendt det kunstigt producerede hormon i p-piller. Der er altså forskellige typer og mængder af gestagen i piller fra de forskellige generationer. Man regner 2. generations-p-pillerne for at være de piller, der er forbundet med færrest bivirkninger.

Når man i samråd med lægen starter på en p-pille fra en bestemt generation, vil man altid få udleveret en pakke p-piller fra den generation på apoteket. Det er ikke muligt at få udleveret p-piller fra andre generationer, end den man har fået på recept af lægen.

Forskellige producenter kan godt producere p-piller fra samme generation, og det er derfor, at man kan opleve at få udleveret forskellige mærker.

Det er altså ikke skadeligt at skifte mellem mærkerne, da der altid vil være den samme mængde og type hormon i de piller, du får udleveret på apoteket.

Tilmeld dig vores nyhedsbreve!

Du kan til enhver tid afmelde vores nyhedsbreve ved at klikke på linket i bundet af nyhedsbrevet. Her kan du læse mere om Netdoktors privatlivspolitik .

Du kan altså roligt sige ja tak til den billigste mulighed og spare penge på dine p-piller.

Gode råd fra apoteket

Er du ikke til p-piller? Der er heldigvis også andre måder at beskytte dig selv og din partner på.

 • Eksempler på præventionsmidler
 • Få flere nyheder i Netdoktors nyhedsbrev


  Kilder: Farmaceut ved online-apoteket Apopro Imran Asli Biyik og Netdoktors egen artikel P-piller

  Kommentér denne artikel

  Der er endnu ingen kommentarer på denne side


  Du har fravalgt en eller flere cookies, hvilket kan påvirke visse udvidede funktioner på siden.

  Annons