Annonce

OBS: Vær opmærksom på, at dette spørgsmål i brevkassen med dertilhørende svar er mere end ti år gammelt. Der kan være sket en udvikling mht. viden og behandling indenfor pågældende emne.

Hvordan virker elektrochock?

Spørgsmål:

Min svigermor har en psykose og skal have elektrochok. Hvordan virker det, og er det farligt? Er der nogen bivirkninger? Og i bekræftende fald hvilke?

Svar:

Tak for dit spørgsmål. Elektrochockbehandling varetages i Danmark af speciallæger i

Psykiatri i samarbejde med Narkoselæger. Jeg har i forbindelse med min uddannelse arbejdet på en Psykiatrisk afdeling, så jeg skal forsøge som neurolog at besvare dine spørgsmål.

Man ved ikke, hvorfor elektrochock behandling virker, men man har mange års erfaring for at det virker. Det startede med, at man observerede, at patienter med kramper, som var deprimerede, efter deres krampetilfælde kunne berette, at deres depression var bedret. Dette er princippet i eletrochock behandling. Man bedøver patienten, og derefter stimulerer man med strøm således, at man kommer til at krampe. Man kan ikke selv mærke dette. Man kan efterfølgende have lette problemer med hukommelsen, som dog hurtigt forsvinder igen.

Man kan således ikke sige, at det er farligt udover at det jo kræver at man fuldbedøves (minimal risiko). Der er ovennævnte lette bivirkninger med hukommelsen, som dog hurtigt forsvinder. Dette skal sættes overfor, at det er en ganske effektiv behandling.

Håber din svigermor hurtigt bliver rask igen.

Med venlig hilsen

Claus Madsen, speciallæge i neurologi

Sidst opdateret: 14.06.2000
Annonce