Brevkasse

Spørgsmål   Psykiatri

Spørgsmål: Er der noget galt med min tilgang til mad?

Hej NetDoktor.

Jeg er en pige på 18 år, som er bange for der er noget helt galt med mig. Jeg har de sidste 5-6 måneder haft rigtig mange sammenbrud, som har endt ud i at jeg overspiser (voldsomt) og derefter piner mig selv med skyldfølelse. Jeg tænker konstant på mad og bliver stresset og bryder sammen hvis jeg ikke ved hvor mange kalorier jeg får indenbords. Jeg tracker mine kalorier. Jeg udebliver samtidig fra rigtig mange sociale arrangementer, fordi jeg bliver stresset over at jeg ikke ved hvad jeg skal spise eller om jeg spiser det rigtige og det ender ofte ud i at jeg overspiser og derefter bryder sammen når jeg kommer hjem. Det er sket en enkelt gang at jeg har haft lyst til at gå på toilettet og knække mig for at få det ud, men jeg stoppede mig selv i det. Men jeg er bange for at det kun bliver værre og værre og jeg ved ikke hvad jeg skal gøre. Jeg skulle for eksempel have et helt almindeligt grov rundstykke til morgenmad med min mor, men hvor det endte med at jeg kunne mærke i hele min krop at jeg blev “bange” da jeg jo ikke vidste hvor mange kalorier der var i rundstykket. Jeg spiste det alligevel og sidder nu tilbage med en følelse af fortrydelse og ønske om at jeg havde spist noget andet, som jeg vidste hvad indeholdte. Jeg er bange for at jeg ikke vil spise frokost, for at være sikker på at jeg ikke får for mange kalorier. Det skal lige siges at jeg træner rigtig meget (hver dag hvis jeg kan komme til det) og spiser omkring 1600 kcal hver dag. Men jeg bliver stresset og bange for at spise hvis jeg ikke har trænet.

Så mit spørgsmål er egentlig, er der noget galt med min psyke omkring mad eller andet?

Svar:

Kære spørger:

Tak for din mail i hvilken du fortæller, at du er 18 år og meget optaget af, hvor mange kalorier du indtager, din træning og at du overspiser. Sidstnævnte giver anledning til skyldfølelse. Din tilstand har varet 5-6 måneder og påvirker nu dit sociale liv i og med at du udebliver fra sociale arrangementer fordi du ikke ved, hvad du skal spise til disse.

Jeg overvejer om, du muligvis er ved at udvikle en egentligt spiseforstyrrelse. Hvis du har udviklet en egentlig spiseforstyrrelse, er det vigtigt, at du kommer i behandling. Behandlingen varetages som regel i psykiatriske ambulatorier - lidt afhængig af, hvor i Danmark du bor. Man skal henvises fra praktiserende læge til ambulatorierne for at komme i behandling.

Jeg bemærker, at du spiser ca 1600 kcal dagligt på trods af, at du træner dagligt. Det er nok lige i underkanten at indtage 1600 kcal. Jeg har udregnet dit BMI til ca. 19,5 hvilket er i den nedre ende af normalspektret og jeg vil gætte på, at du taber dig hvis du ikke indtager mere end 1600 kcal dagligt når du træner så meget. Et dagligt indtag på ca 2000 kcal er nok mere passende og prøv så at holde igen med træningen. Du skriver, at du bliver stresset og bange for at spise, hvis du ikke har trænet - men prøv så evt at træne lidt mindre intensivt og lav et kortere træningspas hvis du da ikke kan springe en træningsdag over. Det er vigtigt, at du ikke giver efter når trangen til at gå ud på toilettet for at fremkalde opkastning - for så vil du forventeligt tabe dig mere.

Jeg håber, at du får noget ud af at læse temaet om spiseforstyrrelser, får spist lidt mere, trænet lidt mere og kommer i behandling hvis du evt er ved at udvikle en egentlig spiseforstyrrelse.

Med venlig hilsen

Hans Mørch

Speciallæge i Psykiatri.


Besvarede spørgsmål under chat

Spørgsmål Besvaret
Min mor truer med selvmord - hvad skal jeg gøre?

2021-05-8 | 02:53

Har jeg en depression?

2020-11-7 | 13:52

Social angst - hvad kan jeg gøre?

2020-05-19 | 00:51

Er der noget galt med min tilgang til mad?

2021-05-7 | 08:32

Kan Aspergers Syndrom forsvinde?

2021-05-7 | 21:52

Funktionel lidelse?

2020-10-28 | 17:43

Skal jeg tage kontakt til min bror?

2020-09-25 | 22:20

Jeg er meget trist og ved ikke hvorfor

2020-10-5 | 22:17

Bør jeg forlade min mand?

2020-05-16 | 17:45

Mit liv er fyldt med negativitet og bekymring - hvad kan jeg stille op?

2020-06-4 | 16:51

Ketamin mod depression?

2020-05-2 | 18:03


Du har fravalgt en eller flere cookies, hvilket kan påvirke visse udvidede funktioner på siden.

Annons