Brevkasse

Spørgsmål   Psykiatri

Spørgsmål: Mit liv er fyldt med negativitet og bekymring - hvad kan jeg stille op?

Kære Netdoktor

Jeg er en dreng på 23. Udefra ville mit liv måske se mega godt ud for andre mennesker, jeg er en offentlig person og har kæreste, venner og familie der støtter mig i det jeg laver osv. Men jeg har et problem, jeg har det elendigt inden i.

Jeg er ikke rigtigt glad for nogen mere, det meste er negative tanker og en dårlig følelse i kroppen af "urealistiskhed". Jeg ved godt jeg er tilstede, men jeg føler bare ikke jeg er her. Som om livet er en film og det føles ikke som om jeg kan kommunikere med andre mennesker (selv om jeg ved jeg kan og dagligt gør det). Der ud over er mit liv også blevet til én stor bekymring, jeg bekymre mig for meget, og det er ikke bare store ting som døden, men også hvis jeg har gæster og de rejser sig for at gå på wc, så er jeg bekymre jeg mig for om de skal ud og kaste op..

Jeg synes det er blevet for meget, mit liv er blevet for negativt.. hvad kan jeg gøre?

Hilsen en Spørger

Svar:

Kære Spørger

Tak for din mail i hvilken du fortæller, at du er 23 år og lever, hvad der udefra set virker som et godt liv med kæreste, venner og familie. Men du har det skidt indeni. Du er ikke rigtigt glad og føler dig ikke til sted og bekymrer dig om dette og hint selvom du interagerer med andre mennesker på helt normal vis. Du synes, at dit liv er blevet fyldt af for meget negativt og spørger, hvad du kan gøre.

Jeg tror, at du med fordel kan øve dig på at være tilstede i nuet - jeg ved godt, at det lyder lidt langhåret, men prøv alligevel:

Med den teknik, der kaldes mindfulness, øver man sig i at tømme hovedet for bekymringer, og arbejder med at fokusere på dette eller hint - ofte i meditationslignende øvelser, hvor man arbejder med at fokusere på åndedrættet, men man kan også tage teknikken i anvendelse i andre situationer, og eksempelvis arbejde med at fokusere på det glædefyldte og livgivende ved samvær med vennerne - i stedet for som du beskriver, sidde og være bange for, at vennerne kaster op når de går ud på badeværelset.

Opmærksomhedstræning kan i det hele taget bruges i mange sammenhænge, fx i en situation hvor du skal cykle ind til byen for at mødes med nogle venner. Normalt vil du måske cykle ind til byen altimens du tænker: "Hvordan skal det nu gå?", "Kan vi nu finde på noget at tale om?" etc. I stedet sætter du dig op på cyklen, tramper i pedalerne og retter opmærksomheden mod den friske vind i ansigtet, lyden af cyklens gear der snurrer, fornemmelsen af lårmusklerne der arbejder godt og stærkt etc. Det kan gøre en stor forskel for dit "mind-set" når du møder op til aftalen med dine venner. Det lyder jo let - men kan være ganske svært.... men når noget er svært, skal man jo øve sig, og det lyder som om, at du har rigeligt med situationer i løbet af en uge, hvor du kan øve dig. Jeg vil anbefale dig, at læse bogen om Mindfulness fra Psykiatrifonden - den kan du se her:

https://www.psykiatrifonden.dk/det-mentale-motionscenter/mindfulness.aspx

Med venlig hilsen

Hans Mørch

Speciallæge i Psykiatri.


Besvarede spørgsmål under chat

Spørgsmål Besvaret
Min mor truer med selvmord - hvad skal jeg gøre?

2021-05-8 | 02:53

Har jeg en depression?

2020-11-7 | 13:52

Social angst - hvad kan jeg gøre?

2020-05-19 | 00:51

Er der noget galt med min tilgang til mad?

2021-05-7 | 08:32

Kan Aspergers Syndrom forsvinde?

2021-05-7 | 21:52

Funktionel lidelse?

2020-10-28 | 17:43

Skal jeg tage kontakt til min bror?

2020-09-25 | 22:20

Jeg er meget trist og ved ikke hvorfor

2020-10-5 | 22:17

Bør jeg forlade min mand?

2020-05-16 | 17:45

Mit liv er fyldt med negativitet og bekymring - hvad kan jeg stille op?

2020-06-4 | 16:51

Ketamin mod depression?

2020-05-2 | 18:03


Du har fravalgt en eller flere cookies, hvilket kan påvirke visse udvidede funktioner på siden.

Annons