Annonce

OBS: Vær opmærksom på, at dette spørgsmål i brevkassen med dertilhørende svar er mere end ti år gammelt. Der kan være sket en udvikling mht. viden og behandling indenfor pågældende emne.

Eksamensangst

Spørgsmål:

Jeg har hørt at man kan få noget mod eksamens angst. Er det rigtigt, og hvad er der af bivirkninger?

Svar:

Præstationsangst, eksamensangst er naturligvis hyppigt forekommende og angsten kan ødelægge meget på trods af god viden og god forberedelse.

Igennem mange år har man anvendt små doser af såkaldte betablokkere, som er et meget velgennemprøvet medicinsk produkt. Det blev i første omgang anvendt som blodtryksnedsættende middel, men det har vist sig at have en lang række andre gode virkninger (hjerte-migræne m.v.).

Betablokkeren, som er en almindelig tablet, nedsætter ens puls i moderat grad og påvirker i små doser kun blodtrykket minimalt. D.v.s. der er ingen væsentlige bivirkninger taget i små doser og i kort tid i relation til én præstation, f.eks.en eksamen hos en i øvrigt rask person.

Læs også: Fakta om eksamensangst

Jeg må fraråde enhver form for beroligende medicin (angstdæmpende eller sovemedicin), idet man aldrig aner, hvorledes man reagerer, når man begynder på en sådan slags medicin, og endelig kan det blive en meget dårlig vane at anvende disse typer af medicin.

Mit råd er således, at du kontakter din egen læge m.h.p. en samtale omkring brugen af og en recept på en betablokker.

Med venlig hilsen

Hans Ole Svendsen

Speciallæge i almen medicin

Vil du vide mere?

Sidst opdateret: 24.05.2002
Annonce