Annonce

OBS: Vær opmærksom på, at dette spørgsmål i brevkassen med dertilhørende svar er mere end ti år gammelt. Der kan være sket en udvikling mht. viden og behandling indenfor pågældende emne.

Min søn på 6 år har Coxa Plana - hvad er det?

Spørgsmål:

Min søn på 6 år skal undersøges for noget jeg har fundet frem til må hedde Coxa Plana. Det er noget med at blodforsyningen til lårbensknoglens hoved ikke er tilstrækkelig.

Hvad betyder det? Hvad kommer det af, og hvad vil det betyde for min søns fremtid? Jeg kan ikke finde noget materiale om denne sygdom, så jeg håber I kan hjælpe mig.

Svar:

Coxa Plana hedder også Perthes sygdom. Det er en sygdom der rammer lårbenets ledhoved som er med til at danne hofteleddet. Sygommen starter hyppigst inden børnene er fyldt 10 år, og den er hyppigst hos drenge. I op til 20 % af tilfældene kan begge hofter rammes. Den præcise årsag er faktisk lidt usikker men i en periode kommer der for lille blodforsyning til ledhovedet.

Sygdommen kan have flere sværhedsgrader, afhængig af hvor stor en del af ledhovedet der rammes af sygdommen. Symptomerne er i reglen hoftesmerter samt let halten. Nogle klager i starten faktisk kun over knæsmerter. Den endelige diagnose stilles ved et røntgenbillede.

Det er svært at sige noget præcist om behandlingen generelt, for denne varierer med sværhedsgraden af sygdommen. De letteste tilfælde behøver sjældent nogen egentlig behandling men børnene skal følges med regelmæssige kontroller. Jo sværere tilfældene er, jo mere skal man forsøge at skåne hoften mod belastning, Dette kan variere fra at afstå fra sport over midlertidig kørestolsbrug til operation i de sværeste tilfælde.

Det er svært at sætte en bestemt tidsramme på sygdommen, men ledhovedet vil have nedsat hårdhedsgrad i ca. et par år og i den periode skal det aflastes. De sværeste tilfælde kan vare 5-6 år.

Du spørger hvad det betyder for din søns fremtid. Det er vanskeligt at svare på, da jeg ikke kender graden af din søns sygdom. En tommelfingerregel siger dog, at jo tidligere problemerne starter jo lettere er sygdommen. Sygdommen behøver ikke nødvendigvis at have nogen betydning for din søns fremtid, men jeg synes du skal få en snak med den ortopæd eller børnelæge der kommer til at følge din søn. De bedste ønsker for dig og din søn

 Med venlig hilsen

Hans Gad Johannsen, Speciallæge i ortopædisk kirurgi.

Sidst opdateret: 19.06.2000
Annonce